StoryEditor

Predsjedništvu BiH još nijedan predsjednik nije došao u službeni posjet

Piše D  /  04.09.2019., 01:09h

Dana 12. prosinca 2018. godine novi saziv Predsjedništva BiH održao je prvu redovnu sjednicu kojom je predsjedavao Milorad Dodik. Tog prosinca nije se moglo ni naslutiti u kakvu političku krizu ću ući Bosna i Hercegovina zbog odluke SNSD-a da blokira kompletan rad državnih institucija. 

Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović prvu redovnu sjednicu Predsjedništva BiH održali bez ikakvih poteškoća usvajajući između ostalog zaključak o pozivanju predsjednika zemalja regiona u službeni posjet u Bosni i Hercegovini. 

"Predsjedništvo BiH pozvat će predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Crne Gore Milu Đukanovića, prеdsјеdnika Republike Slоvеniје Bоruta Pаhоra i prеdsјеdnika Republike Makedonije Đоrđa Ivаnоva u službeni posjet Bosni i Hercegovini", pisalo je u priopćenju za javnost koje je dostavljeno medijima iz Predsjedništva BiH. 

Sredinom kolovoza ove godine od Predsjedništva BiH Klix.ba je tražio odgovore na pitanje jesu pozivi predsjednicima zemalja regije ikada upućeni te da dostave popis predsjednika svih zemalja koji su od dana konstituiranja novog saziva Predsjedništva BiH bili u bilateralnom posjetu Bosni i Hercegovini. 

Odgovore na ova pitanja do danas nisu dobiveni. Informacije u javnost nije željelo iznositi ni Ministarstvo vanjskih poslova BiH iz kojeg su kazali kako su to pitanja iz nadležnosti Predsjedništva BiH usprkos tome što svi diplomatski pozivi idu posredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ipak, činjenično stanje govori da u službenim bilateralnim posjetama službenom Sarajevu, u proteklih devet mjeseci, nisu bili predsjednici Srbije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, a ni predsjednica Hrvatske. Štoviše, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je u emisiji na RTRS-u otvoreno priznao da susjedna Republika Hrvatska bojkotira ovaj saziv Predsjedništva BiH zbog Željka Komšića. 

"Hrvatska država otvoreno kaže kako im on ne treba. To sam vidio kada smo pozvali hrvatsku predsjednicu u posjet. Naravno, ne treba nitko da vam piše pismo kako biste vidjeli da postoji opstrukcija tog dolaska. Pa kad je došla u BiH onda je došla u Teslić. Nije išla preko bh. institucija, a bilo bi normalno da Željko Komšić kao predsjedavajući dočeka nekog predsjednika kada dolazi u BiH. Kad sam ja bio predsjedavajući Predsjedništva BiH dolazio je predsjednik Poljske u posjet jedinicama međunarodnih snaga u Butmiru pa smo se našli s njim i razgovarali", rekao je Dodik.

I stvarno je tako bilo. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravila je u BiH, ali ne u službenom bilateralnom posjetu. Bojkotiranje aktualnog saziva Predsjedništva BiH od službenog Zagreba svakako se može tumačiti kao poruka da ni Hrvatska ne priznaje Željka Komšića kao člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. 

Pored predsjednice Hrvatske, u bilateralnom posjetu Bosni i Hercegovini nije bio nijedan šef vlasti kako zemalja regije, isto tako i drugih međunarodnih subjekata, odnosno država. Dodik, Komšić i Džaferović uglavnom su se sastajali sa stranim veleposlanicima dok su susrete s važnijim državnicima imali samo na marginama određenih foruma ili samita (SEECP, Global Baku Forum, SPIEF i slično).

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 04:11