StoryEditor

Predsjedništvo SDA: Neka se Hrvatska emancipira u odnosu prema ratnim zločincima i UZP-u

Piše D  /  09.11.2018., 10:11h

SDA je opredijeljena za formiranje stabilnih parlamentarnih većina na svim nivoima vlasti u BiH, koje će osigurati snažnu podršku vladama i provođenje reformi na putu euroatlantskih integracija BiH. Parlamentarne većine treba da budu sastavljene od stranaka koje sa svojim izbornim rezultatom imaju kapacitet da formiraju vlast na svim nivoima u BiH. Posebno je značajno da u okviru parlamentarnih većina budu zastupljene sve stranke s probosanskim programom koje su dobile značajnu podršku birača.  S obzirom na uporne nasrtaje na državu BiH to je pitanje odgovornosti probosanskih stranaka prema svojim biračima i građanima BiH. Kao pobjednička stranka,  SDA će započeti razgovore sa svim izborno relevantnim političkim strankama s namjerom da se formiraju programske parlamentarne većine na svim nivoima  sastavljene  od istih stranaka, priopćeno je iz SDA

Odluka Izborne komisije BiH o načinu izbora delegata u Dom naroda FBiH mora biti zasnovana na odredbama Ustava FBiH, važećim odredbama Izbornog zakona BiH i obavezujućim europskim konvencijama. Za SDA je apsolutno neprihvatljiva bilo koja odluka SIP-a koja je u suprotnosti s ustavnim odredbama.

Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje grubu zloupotrebu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, Sporazuma između BiH i Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka i Europske konvencije o transferu osuđenih osoba u režiji ministra pravde BiH Josipa Grubeše i pravosuđa Hrvatske.

Te zloupotrebe dovele su do oslobađanja ratnog zločinca Marka Radića, komandanta jedinica HVO-a u Mostaru, koji je pred Sudom BiH za počinje zločine protiv čovječnosti pravosnažno osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 21 godine.

SDA traži od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, ali i od pravosuđa u Hrvatskoj, da preispitaju svoje odluke, jer oslobađanje ratnih zločinaca na ovakav način predstavlja grubo izrugivanje pravdi i uvreda je žrtvama, i ne može doprinijeti procesu obnove povjerenja u BiH, ali ni u cijeloj regiji.

Krajnje je vrijeme da se rukovodstvo susjedne Hrvatske emancipira u pogledu odnosa spram ratnih zločinaca i udruženih zločinačkih pothvata.

Od Tužiteljstva BiH i agencija za provođenje zakona tražimo da istraže ovaj slučaj i utvrde okolnosti pod kojima se on desio.

Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje Izvještaj Vlade entiteta RS upućen Vijeću sigurnosti UN-a u kojem je izneseno niz neutemeljenih i  lažnih tvrdnji na račun novoizabranog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Bez obzira na činjenicu što ovakvi izvještaji nemaju nikakvog značaja, jer  na njih ima pravo samo Ured visokog predstavnika u BiH, nedopustivo je da se ponovo neistinama, lažnim i monstruoznim konstrukcijama pokušava obmanuti javnost.

Vladavini prava i pomirenju se izruguju oni koji ne samo da negiraju sudski utvrđen genocid i zločine, nego ih veličaju i odlikuju presuđene ratne zločince.

Predsjedništvo SDA čestita kandidatima s liste „Samoopredjeljenje“ i njenom lideru Sulejmanu Ugljaninu na izbornoj pobjedi za Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji. Izabranim kandidatima  želimo uspješan rad na ostvarivanju i zaštiti bošnjačkih prava i interesa.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:43