StoryEditor
jednoglasno

Predsjedništvo BiH usvojilo izvještaj Komisije za granicu BiH sa Srbijom

Piše desk  /  22.02.2023., 14:17h

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine usvojen je prijedlog o izvještaju Državne komisije za granicu BiH.

Odluka je usvojena jednoglasno, a riječ je o prijedlogu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića koji smatra da je pitanje razgraničenja sa susjedima jedno od važnijih za BiH.

Bećirović je predložio da se razmotri izvještaj Državne komisije za granicu BiH, u vezi sa državnim razgraničenjem između BiH i Srbije, sa prijedlogom konkretnih zaključaka.

Jedno od otvorenih bilateralnih pitanja u odnosima BiH i Republike Srbije odnosi se na reguliranje međudržavne granice, odnosno potpisivanje Ugovora o državnoj granici.

Ugovorno reguliranje pitanja državne granice bilo je tema razgovora na najvišem političkom nivou, ali nije bilo sastanaka ovlaštenih komisija za granice dvije države u njihova posljednja dva mandata.

Potpisivanjem Ugovora o državnoj granici između BiH i Republike Srbije bi se, kako navodi, „omogućila demarkacija državne granice između dvije zemlje i potvrdilo da su dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja ključni elementi procesa stabilizacije i pridruživanja“.

Granični sporovi BiH i Srbije u suštini se svode na probleme razgraničenja na rijeci Drini.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 08:54