StoryEditor
Mato tadić

Predsjednika Ustavnog suda BiH pitali je li provedena presuda u predmetu Ljubić, evo što je odgovorio

Piše desk  /  25.09.2021., 14:15h
Presudom Ustavnog suda BiH naloženo je da se kroz izmjene Izbornog zakona osigura što potpunije predstavljanje konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH i svim drugim administrativno-političkim razinama

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić upitan je o presudi Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, donesenoj u prosincu 2016. godine. Podsjetimo, Ustavni sud BiH tada je proglasio neustavnim odredbe izbornog zakona o načinu izbora izaslanika u Federalni dom naroda, te naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da u roku od šest mjeseci izmijeni neustavne odredbe. Kako se to nije dogodilo, Ustavni sud je izbrisao sporne članove.

Presudom Ustavnog suda BiH naloženo je da se kroz izmjene Izbornog zakona osigura što potpunije predstavljanje konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH i svim drugim administrativno-političkim razinama, dakle i Predsjedništvu BiH.

Kako neki bošnjački političari i strani lobisti tvrde da je presuda Ustavnog suda BiH provedena, time što je Ustavni sud izbrisao neustavne odredbe, Hrvatski Medijski Servis upitao je predsjednika Ustavnog suda BiH smatra li Sud da je presuda u predmetu Ljubić provedena, te ako smatra da nije, ima li Sud mehanizme kojima može osigurati provedbu presude.

Tadić je kratko odgovorio kako Ustavni sud BiH još čeka izvještaj Parlamenta BiH o tome je li presuda Ustavnog suda u predmetu Ljubić provedena.

- Kad taj izvještaj dobijemo moći ćemo vam odgovoriti, kazao je Tadić.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 23:46