StoryEditor
Nevenko Herceg

Predsjednik Vlade HNŽ najavio konkretnu novčanu pomoć potresom pogođenim područjima i obitelji Sefo

Piše desk  /  27.04.2022., 15:35h
Nakon što su podnesena cjelovita izvješća Civilne zaštite HNŽ-a o posljedicama snažnih potresa koji su proteklog vikenda pogodili južni hercegovački prostor i nakon pripremnih odluka Vlade o načinu pružanja konkretne pomoći, danas je predsjednik Vlade dr. sc. Nevenko Herceg, zajedno s ministrom financija i zapovjednikom Stožera civilne zaštite Adnanom Faladžićem i v.d. ravnatelja Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Eugenom Ćubelom, te predstavnicima Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa i Ministarstva prometa i veza, obišao Čapljinu, Stolac i Ravno koji su pretrpjeli najveća oštećenja, nažalost i gubitak mladog ljudskog života.

Tijekom posjeta gradu Čapljini, Izaslanstvo Vlade susrelo se s gradonačelnikom Smiljanom Vidićem koji ih je upoznao s nastalom materijalnom štetom na stambenim i poslovnim objektima.

„Ovih dana na dnevnoj razini čuo sam se s predsjednikom Vlade dr. Nevenkom Hercegom i načelnikom Stožera civilne zaštite gosp. Eugenom Ćubelom. Odmah nakon potresa ponudili su pomoć u ljudstvu, a vidjet ćemo koliko će to biti u financijama. Na žalost, s federalne razine do sada nije bilo, možda će biti kasnije, nikakvih poziva niti obećanja za pomoć, ali vjerujem da će se federalna razina vlasti barem približno ponašati i približno pomoći kao što to radi naša županija. Pravu razinu štete još ne znamo. Ono što znamo jeste da je šteta jako velika. Naši stručni timovi za procjenu šteta su na terenu. Vjerujem da ćemo za 4-5 dana znati kolika je šteta, ali već danas znamo da je velika jer naši vatrogasci su intervenirali na 210 obiteljskih kuća, 36 zgrada u gradu, 4 škole i 4 vjerska objekta. Puno je oštećenih automobila. Dakle, šteta je sigurno velika“, kazao je gradonačelnik Vidić, istaknuvši kako je veliku štetu pretrpjela i OŠ Vladimira Pavlovića koju su potom zajednički obišli, a čiji su se učenici jučer vratili u školske klupe.

Predsjednik Herceg izrazio je spremnost i Vlade i županijskoga Stožera u saniranju materijalne štete, iskoristivši prigodu da pohvali rad mjerodavnih županijskih službi čiji su djelatnici na terenu još od prvoga potresa.

„Od trenutka kada se dogodio potres na prostoru juga BiH, odnosno najvećim dijelom na  prostoru naše županije u kontaktu smo, razmjenjivali smo informacije i fotografije, te smo se dogovorili da jučer održimo žurnu sjednicu Vlade i na njoj razmatramo naš Plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje za ovu godinu gdje postoje namjenska interventna sredstva za elementarne nepogode. Uz Plan usvojili smo i detaljnu informaciju naše Uprave o posljedicama i razmjerama šteta, te mjerama i aktivnostima koje treba poduzeti kako bismo pomogli javni, ali i privatni sektor, odnosno obnovu obiteljskih kuća osobito u tri najviše pogođene jedinice lokane samouprave. Štete su puno veće nego što je to u percepciji javnosti. Mi smo spremni kao i u svim drugim situacijama koje smo imali do sada - požarima, poplavama, velikom snijegu ili mrazu, zakonito i stručno na adekvatan način pomoći naše sredine i naše ljude“, kazao je predsjednik Herceg dodavši i to kako se tijekom obilaska OŠ Vladimira Pavlovića, koja je ranije obnovljena i utopljena, uvjerio u potrebu saniranja unutrašnjosti zgrade.

„Postoje sredstva u gradu, u Županiji i u Federaciji koja su još veća. Ako budemo imali adekvatnu interakciju svih razina, a logično je da imamo jer ovo je dio prostora FBiH, onda ćemo uspjeti sanirati štete. Nema razloga da se s bilo čim čeka. Gradsko povjerenstvo treba napraviti procjenu štete, dostaviti našem županijskom povjerenstvu za procjenu šteta i da onda nakon toga ide federalnoj razini. Potom stožeri i vlade na županijskoj i federalnoj razni trebaju donijeti odluke o adekvatnoj financijskoj odnosno materijalnoj pomoći“, zaključio je predsjednik Herceg.

Nakon Čapljine, predsjednik Herceg i članovi Izaslanstva posjetili su Stolac gdje ih je, u ime službeno izočnoga gradonačelnika Stjepana Boškovića, primio dr. Kazimir Raguž, dopredsjednik Gradskog vijeća i ravnatelj Doma zdravlja Stolac.

''Od posljedica potresa jedna je osoba nažalost izgubila život, dok su kod ostalih osoba koje su se javile u Dom zdravlja utvrđene lakše povrede te su otpušteni na kućno liječenje. Nastala je veća materijalna šteta na stambenim i poslovnim objektima, a i sam Dom zdravlja Stolac, zgrada gradske uprave kao i zgrada osnovne škole pretrpjeli su oštećenja. Teško oštećena je i osnovna škola Lipanjskih zora u Višićima. Zbog stanja na terenu proglasili smo i elementarnu nepogodu. Trenutno pet timova obilazi oštećene objekte kako bi se vidjelo kolike su štete'', kazao je dr. Raguž zajedno s Đurom Prkačinom i Marijom Bošković, zastupnicima u Skupštini HNŽ i Danielom Babićem, predstojnikom Ureda gradonačelnika.

Nakon obilaska školske zgrade, članovi županijske Vlade obišli su dom ožalošćene obitelji Sefo.

''Vaša je tuga pregolema i nitko ovdje ne može do kraja shvatiti vašu bol. Ono što želimo jest izraziti Vam iskrenu ljudsku sućut i, s razine Vlade ove županije, pružiti konkretnu novčanu pomoć kako bismo, barem ublažili materijalna oštećenja na vašem obiteljskom domu. Neka Vam dragi Bog podari snage da, kao obitelj, nastavite život, čuvajući uspomenu na Vašu Elmiru'', riječi su utjehe koje je predsjednik Herceg uputio neutješnim roditeljima preminule Elmire Sefo.

„U Stocu smo vidjeli da je broj oštećenja uistinu veliki. Ono što možemo u ovom trenutku reći jest da će biti oko 550 zahtjeva za procjenu šteta i mi ćemo kroz našu županijsku proceduru adekvatno odgovoriti, kroz namjenska sredstva naše Uprave za civilnu zaštitu ali i kroz angažiranje sredstava iz tekuće pričuve. Znači, županijska razina će pomoći naše općine i gradove kako bi sanirali štete“, kazao je izjavi za medije predsjednik Herceg.

„Izaslanstvo Vlade je došlo u Stolac, na lice mjesta, da se uvjeri u štete koje su nastale. Na žalost, bila je jedna ljudska žrtva i to je najveći gubitak za sve nas. Mi smo tu da pomognemo u materijalnom smislu da naša interventna sredstva Uprave za civilnu zaštitu i naša proračunska sredstva,  koliko budemo u mogućnosti, usmjerimo prema Gradu Stocu koji je najviše pogođen i pomognemo u sanaciji oštećenih objekata. Dobili smo dosta informacija iz prve ruke ljudi iz građevinske struke koji su bili na terenu, a koji su u dobroj mjeri utvrdili visinu šteta. Mislim kako ćemo uskoro imati financijski okvir koliko će to koštati“, kazao je ministar Faladžić.

Obilazak je završen posjetom Župnom uredu Stolac te općini Ravno, gdje se Vladino izaslanstvo susrelo s općinskim načelnikom Andrijom Šimunovićem.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 13:35