StoryEditor
otvoreno pismo

Predsjednik SDP-a "tužakao" Schmidta veleposlanicima Kvinte, zaključio je da visoki predstavnik krši Daytonski sporazum

Piše desk  /  24.10.2021., 12:24h
Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić pisao je veleposlanicima zemalja Kvinte u kojima od njih traži da potaknu Visokog predstavnika u BiH da djeluje u skladu sa svojim ovlastima kako bi spriječio, kako kaže, kršenje Daytonskog sporazuma.

Kako je u svom obraćanju veleposlanicima napisao Nikšić, zajedno su svjedoci krize prouzročene otvorenim, javnim kršenjem Ustava BiH, te Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u cjelini, u kojem prednjači i direktno ga provodi SNSD predvođen Miloradom Dodikom.

"Osporavanje prava na korištenje službenih jezika u BiH, nepoštivanje državnih obilježja, širenje govora mržnje, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH i presuda Europskog suda za ljudska prava kojim je utvrđeno kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, koja je proglašena sastavnim dijelom Ustava, te su joj podređene sve druge ustavne odredbe, te niz drugih primjera kršenja Daytonskog sporazuma, očito su predstavljali samo uvod u posljednju, trajuću krizu, te blokadu i de facto suspenziju državnih institucija", napisao je Nikšić.

Dodao je da je "bahato, sveprisutno kršenje odredbi Daytonskog sporazuma kulminiralo javnim osporavanjem i institucionalnim negiranjem obvezujuće odluke Visokog predstavnika u BiH."

"Negiranjem presuda Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, i potpunom blokadom državnih institucija, što sve zajedno s iznad navedenim postupcima predstavlja flagrantno kršenje odredbi iz Daytonskog sporazuma. Valja napomenuti da je do otvorenog kršenja Aneksa 8 također došlo prilikom imenovanja sastava Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH koju je imenovalo Predsjedništvo BiH", dodaje Nikšić.

Napisao je da je Daytonskim sporazumom, upravo kako bi se spriječile slične blokade institucija i masovno kršenje odredbi, u Aneksu 10 predviđeno uspostavljanje instituta Visokog predstavnika.

"Vijeće za implementaciju mira u BiH je 1997. godine preciziralo da ovlasti Visokog predstavnika u skladu s mirovnim sporazumom između ostalog uključuju donošenje obvezujućih odluka o mjerama koje stupaju na snagu kada se strane ne mogu dogovoriti i koje važe dok Predsjedništvo ili Vijeće ministara ne usvoji odluku o tom pitanju u skladu s mirovnim sporazumom i drugim mjerama za osiguranje provedbe mirovnog sporazuma u cijeloj BiH i njezinim entitetima, kao i donošenje obvezujućih odluka koje će osigurati neometan rad državnih institucija. Da odredbe Aneksa 10 podrazumijevaju navedeni opseg ovlasti, potvrđeno je i Rezolucijom 1144 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, donesenom 19.  prosinca 1997. godine", ističe Nikšić.

Zaključio je da svaka pasivnost i neizvršenje obaveze iz Aneksa 10 također predstavlja kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

"Ovim putem Vas pozivamo da, u svojstvu svjedoka Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, podržite Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da aktivno vrši dužnost propisanu Aneksom 10 mirovnog sporazuma u cilju zaštite ustavnog poretka i mira u Bosni i Hercegovini, te da poduzmete sve druge raspoložive mjere kako bi došlo do prekida masovnog kršenja odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i aktivne primjene njegovih odredbi", zaključuje Nikšić.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:39