StoryEditor
Nenad Stevandić

Predsjednik parlamenta RS u Moskvi se žalio na pritiske Zapada

Piše hina  /  22.02.2023., 14:13h

Predsjednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić, koji je otputovao u posjet Moskvi, kazao je kako je tamo dobio "neslužbene čestitke" zbog načina na koji se RS odnosi prema ratu u Ukrajini, dok je iz ruskog parlamenta objavljeno da se on žalio na navodne pritiske EU i NATO-a.

Stevandić, koji je na dužnost čelnika Narodne skupštine RS postavljen ne temelju koalicijskog dogovora s predsjednikom tog entiteta Miloradom Dodikom i bez rezerve slijedi njegovu prorusku politiku, otputovao je u višednevni posjet Moskvi gdje ga je formalno pozvala Valentina Matvijenko, predsjednica Vijeća federacije ruskog parlamenta.

S nekolicinom zastupnika u parlamentu RS u srijedu je bio počasni gost na sjednici Državne dume, gdje su ih ruski zastupnici pozdravili burnim pljeskom, a Stevandić je nakon toga za javni servis RS (RTRS) izjavio kako je u Moskvi prenio poruku da RS ostaje neutralna te kako se neće pridružiti "antiruskoj histeriji", kako je kvalificirao osude ruske agresije na Ukrajinu.

"Za sada dobivam neslužbeno čestitke zbog toga kako se ponaša RS, a nadam se da ćemo ih jednog dana dobiti i službeno", izjavio je Stevandić.

Gotovo istodobno na službenoj mrežnoj stranici ruskog parlamenta objavljena je informacija kako se Stevandić sastao s predsjednikom Dume Vjačeslavom Volodinom, te da mu se predsjednik parlamenta RS pritom potužio na stalne zapadne pritiske.

"Svi smo pod stalnim pritiskom, dobivamo prijetnje i u vezi s našim stajalištem po pitanju suradnje s Rusijom", citirana je Stevandićeva izjava, uz pojašnjenje kako je on Volodinu rekao da NATO i EU stalno pokušavaju razbiti financijski sustav RS-a te financiraju oporbu, nevladine organizacije i medije. 

Volodin je ovu prigodu iskoristio kako bi izjavio da Rusija, ratujući protiv Ukrajine "u kojoj vladaju nacisti", zapravo brani svoj suverenitet te je dodao kako Rusija i RS dobro razvijaju svoje odnose na temelju dinamike koje postavljaju njihovi predsjednici.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 11:33