StoryEditor
službeni posjet

Predsjednik Milanović će Badnjak provesti s hrvatskim vojnicima na Kosovu

Toni RaspudićPiše Toni Raspudić  /  06.12.2021., 17:24h
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravit će 23. i 24. prosinca 2021. godine u službenom posjetu Republici Kosovo te će tijekom boravka posjetiti i pripadnike Hrvatske vojske koji se nalaze na Kosovu u sklopu NATO operacije KFOR.

Predsjednik Milanović posjetit će Republiku Kosovo na poziv predsjednice Republike Kosovo Vjose Osmani-Sadriu. Tijekom službenog boravka u Prištini predsjednik Milanović će, osim tete-a-tete sastanka s predsjednicom Osmani-Sadriu, sudjelovati i na sastanku izaslanstava dviju država, a dogovoren je i sastanak s predsjednikom Vlade Republike Kosovo Albinom Kurtijem.

Posjet predsjednika Republike pripadnicima Hrvatske vojske predviđen je drugog dana boravka na Kosovu jer će predsjednik Milanović s hrvatskim vojnicima provesti Badnjak.  U Republici Kosovo nalazi se 36. hrvatski kontingent, u kojemu je 141 pripadnik HV-a. Predsjednik Milanović ispratio ih je 22. studenoga 2021. kada su pripadnici Hrvatske vojske otputovali u šestomjesečnu rotaciju na Kosovo. Posjet Kosovu bit će prigoda da se predsjednik Milanović osobno ponovno susretne i razgovara s hrvatskim vojnicima koji će se u blagdansko vrijeme nalaziti daleko od svojih obitelji.

Isto tako, u planu je sastanak predsjednika Republike sa zapovjednikom NATO operacije KFOR  general-bojnikom Ferencom Kajarijem.

Svoj boravak na Kosovu predsjednik Milanović iskoristit će i za posjet Janjevu u kojemu žive većinom Hrvati. U Janjevu će razgovarati s don Matom Palićem, hrvatskim svećenikom i župnikom u Janjevu i potom se susresti s pripadnicima hrvatske manjine kako bi s njima razgovarao o uvjetima života na Kosovu, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Dnevnik.ba

24. svibanj 2022 07:42