Article_Top_970x250

Predsjednik Meksika pisao papi i španjolskom kralju: ´Ispričajte se´

´uvjet za pomirenje´

Predsjednik Meksika pisao papi i španjolskom kralju: ´Ispričajte se´

ožu 26, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Reuters

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador zatražio je od španjolskog kralja i od pape Franje da se ispričaju za zločine počinjene protiv autohtonih naroda tijekom osvajanja Meksika u 16. stoljeću, pokazuju pisma objavljena na društvenim mrežama.

U video poruci postavljenoj u ponedjeljak na Twitteru Lopez Obrador opisao je osvajanja kao invaziju.

Pisma je poslao španjolskom kralju Filipu VI i papi Franji tražeći priznanje počinjenih zločina i ispriku starosjediocima, navedeno je u video poruci koja prikazuje meksičkog predsjednika u posjetu staroj naseobini Maya u Comalcalcu, u državi Tabasco.

Meksički predsjednik izrazio je nadu da će 2021. biti godina "povijesnog pomirenja". To je godina u kojoj Meksiko obilježava tri važne obljetnice: 500 godina ranije (1521.) astečka prijestolnica Tenochtitlan potpala je pod Španjolce, grad je osnovan 1321., a 1821. Meksiko je proglasio neovisnost.

Vrijeme je da se pomirimo s prošlošću, napisao je meksički predsjednik. "No prvo tražimo ispriku", istaknuo je. Zauzvrat je obećao ispriku za zločine također počinjene nad starosjediocima nakon što je Meksiko proglasio neovisnost.

Španjolska vlada odbila se ispričati u priopćenju kojim odbacuje sadržaj pisma meksičkog predsjednika. U priopćenju se navodi da se akcije koje su prije 500 godina poduzimali Španjolci ne mogu osuđivati u suvremenim terminima. Prema priopćenju španjolska vlada primila je njegovo pismo 1. ožujka.

Dnevnik.ba