StoryEditor
reakcija na optužnicu

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora: Srbija donijela zakon kakav nije nitko dosad, nadležnost njenom sudstvu je na teritoriju cijele bivše Jugoslavije...

Piše desk  /  27.05.2022., 14:22h

Nastavljaju se brojne reakcije o srbijanskim optužnicama protiv hrvatskih pilota.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić nakon svečane akademije u povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske u Ministarstvu obrane, osvrnuo se i na aktualnu temu, a to su optužnice srbijanskog tužiteljstva naspram hrvatskih pilota, a zbog navodnih događaja nakon oslobodilačke akcije Oluja 1995. godine. 

- Optužnica protiv pilota nije niti trebala biti. To je zapravo jedan zakon koji je donijela Srbija, to je zakon koji nitko do sada nije donio. Ne može obvezivati ni hrvatske pilote ni hrvatske branitelje. Napisan je zakon na način da je nadležnost sudstva Srbije na teritoriju cijele bivše Jugoslavije. Nema niti jedan dokaz da su to ratni zločini, pogotovo po iskazu pilota. Bio je to redovni let za vrijeme Oluje, zapravo su druge zemlje NATO saveza imale takve letove. Moguće je da je neka greška učinjena, ali piloti u ovom slučaju znaju svoj program i ciljeve te nisu ništa učinili. 

- Danas smo imali priliku razgovarati s pilotima. Razgovarali smo i ohrabrili smo ih, da imamo mehanizam, mehanizam se jasno pokazao prošloga ljeta kada je pristigla optužnica iz BiH gdje smo jasno pokazali da nitko ničim ne smije narušiti legitimitet naših operacija, Oluje ili Bljeska. To su operacije koje su donijele slobodu, rekao je ministar obrane Mario Banožić dodajući da još ništa službeno nije došlo u Hrvatsku. 

- Svaki zločin treba biti kažnjen, ali na osnovu dokaze, a ne politizacije. To je ono što najbolje govori u prilog tomu zašto je nastao mir u ovom području, dodaje.

Na upit smeta li ga izjava Milorada Pupovca, koji je dio koalicije, "da se ne treba junačiti oko pitanja ratnih zločina i cijele ove situacije", odgovara: 

- Mene smeta sve što se stavlja u kontekst svih naših poteza i poduhvata da stvari cjelovita i sigurna hrvatska država u kakvoj danas živimo. Nikada ne smijemo zaboraviti tko je žrtva, a tko agresor. Tako da ako se netko želi baviti ratnim zločinima, onda to treba prvo učiniti kod sebe, zaključuje ministar Banožić, prenosi hrt.hr.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2022 13:10