StoryEditor
sastanak u bruxellesu

Predsjednik EV otkrio cjelovit dokument: Očuvanje i izgradnja BiH koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi zajedno s Ostalima

Piše desk  /  12.06.2022., 23:29h

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel oglasio se nakon sastanka u Bruxellesu.

On je objavio izmijenjeni dokument u kojem se navodi:

- U prisustvu predsjednika Europskog vijeća Charles Michel i visokog predstavnika Europske unije Josepa Borrella, održan je sastanak lidera političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 12. lipnja 2022. godine u Bruxellesu i usvojio sljedeći politički sporazum.

Lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ponavljaju svoju opredijeljenost za:

- očuvanje i izgradnja mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne europske države Bosne i Hercegovine koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), te građani Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od dva entiteta i Brčko Distrikta, uspostavljena u skladu s Ustavom i Općim okvirnim sporazumom za mir;

- poštivanje principa vladavine prava i sprovođenje slobodnih i demokratskih izbora, kao i razvoj demokratskih institucija na svim nivoima vlasti.

- principe i vrijednosti na kojima se zasniva Europska unija i demokratska društva i budućnost Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

Ističu važnost provedbe reformi koje unapređuju europske integracije Bosne i Hercegovine, odnosno 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije,

Sudionici ponavljaju Zajedničku izjavu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine povodom 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma.

Prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornost prema svim građanima Bosne i Hercegovine i pozivaju se na rezoluciju Glavne skupštine Ujedinjenih naroda ES-11/1 o agresiji na Ukrajinu, usvojeno 2. ožujka 2022.

Za postizanje ovih ciljeva, sudionici se slažu da je neophodno ojačati povjerenje, dijalog, izgradnju kompromisa i raditi na miru i međusobnom poštovanju među svim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini.

Formiranje novih zakonodavnih i izvršnih organa

Lideri političkih stranaka i članovi Predsjedništva:

1) Posvećeni su prosperitetu, demokratskom funkcioniranju i sigurnosti Bosne i Hercegovine, i obvezuju se da će konstruktivno poduzeti neophodne reforme kako bi zaštitili i unaprijedili ove ciljeve.

2) Naglašavaju važnost produženja izvršnog mandata EUFOR-a Althea i njegovog kontinuiranog prisustva u Bosni i Hercegovini kako bi se očuvalo sigurno i sigurno okruženje.

3) Posvećeni cjelovitom poštivanju svih konačnih i obavezujućih međunarodnih i domaćih sudova, uključujući i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te konstruktivnom zajedničkom radu, u dobroj vjeri, na njihovom provođenju, s ciljem usklađivanja sa europskim standardima.

4) Preuzimaju obavezu poduzimanja svih neophodnih koraka u pravcu efikasne organizacije i urednog održavanja Općih izbora 2022. godine, uz neophodna sredstva. Stranke su suglasne da će voditi poštenu i konstruktivnu predizbornu kampanju, bez retorike podjela i mržnje.

5) Konstruktivno će surađivati nakon izbora kako bi se osiguralo brzo formiranje novih zakonodavnih i izvršnih organa na svim nivoima, u skladu sa zakonski propisanim rokovima.

Zakon o VSTV-u i Zakon o javnim nabavkama

6) Odlučno će raditi na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU, kako bi se ostvario napredak na europskom putu i odgovorilo na težnje građana.

7) U tom kontekstu će nastojati da hitno, a najkasnije u roku od 6 mjeseci od formiranja svih organa vlasti, usvoje:

a) Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV) i Zakon o sudovima;

b) Zakon o sprječavanju sukoba interesa;

c) Zakon o javnim nabavkama;

d) ograničene ustavne i izborne reforme, u cijelosti u skladu s odlukama Europskog sud za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, preporukama Venecijanske komisije i preporukama OSCE/ODIHR-a i GRECO-a;

e) ponovo u cijelosti uspostavi redovni politički dijalog s Europskom unijom, uključujući i kroz strukture u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te poduzmu svi potrebni koraci kako bi zemlja ostvarila pogodnosti fondova Europske unije iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), uključujući blagovremenu ratifikaciju Financijskog okvira i Sporazuma o partnerstvu.

8. Nadalje, s ciljem da Bosna i Hercegovina ostvari kritični obim reformi i odlučno napreduje na svom europskom putu, saglasiti su poduzeti sljedeće korake:

a) osigurati u cijelosti funkcionalne institucije na nivou Bosne i Hercegovine i osigurati da se odluke u vezi s nadležnostima na nivou Bosne i Hercegovine i donose na tom nivou, te suglasni započeti konstruktivan dijalog nakon izbora o temeljnim pitanjima funkcioniranja zemlje, uključujući pitanja poput javne imovine i usvajanje cjelodržavnih strategija u oblastima zajedničkih nadležnosti, u skladu s ključnim prioritetom koji zahtijeva osiguranje pravne sigurnosti u raspodjeli nadležnosti između nivoa vlasti;

b) jačati prevenciju i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, između ostalog, kroz osiguranje nezavisnog rada agencija za provođenje zakona i pravosuđa te dostupnost svih potrebnih sredstava za ostvarivanje rezultata u smislu proaktivnih istraga, potvrđenih optužnica, kaznenog gonjenja i pravosnažnih osuđujućih presuda, uključujući i na visokom nivou;

c) poduzeti korake ka poboljšanju ukupnog funkcioniranja javne uprave kroz osiguranje profesionalne i depolitizirane državne službe.

Aktivna podrška EU

9. Nastavljaju usklađivanje Bosne i Hercegovine sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, uključujući implementaciju i suradnju u oblastima obuhvaćenim Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, u skladu s članom 10. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

10. Posvećeni poduzimanju konkretnih koraka na promociji odgovarajućeg okruženja za pomirenje u cilju prevazilaženja naslijeđa rata, u skladu s ključnim prioritetima i Zajedničkom izjavom članova Predsjedništva BiH povodom 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma.

11. Pozdravljaju aktivnu podršku Europske unije i podršku dijalogu, izgradnji i jačanju povjerenja u cilju završetka gore navedenih aktivnosti.

Ovo je dogovoreno od sljedećih 12 sudionika iz Bosne i Hercegovine: Petar Đokić (SP), Milorad Dodik (SNSD, član Predsjedništva), Šefik Džaferović (SDA, predsjedatelj Predsjedništva), Edin Forto, (NS), Bakir Izetbegović (SDA), Elmedin Konaković, (NiP), Željko Komšić (DF, član Predsjedništva), Nermin Nikšić (SDP), Nermin Ogrešević, (NES), Elzina Pirić (PDA), Senad Šepić (NB), Nenad Stevandić (US).

Predstavnici RS pozivaju na raspravu i usvajanje odluke u Predsjedništvu BiH o situaciji u Ukrajini.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 09:49