StoryEditor

Predsjednik Europskog parlamenta poručio Beogradu: Sporazum s Prištinom preduvjet ulaska u EU

Piše D  /  31.01.2018., 06:01h

Predsjednik Europskog parlamenta (EP) Antonio Tajani poručio je u srijedu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako Bruxelles očekuje pravno obvezujući dokument s Prištinom poslije kojeg bi Srbija mogla postati članicom EU.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka s Tajanijem, rekao da mu je predsjednik EP prenio poruku kako "EU očekuje od Srbije pravno obvezujući dokument sa Prištinom" kao preduvjet za članstvo Srbije u EU.

"Visoko cijenimo činjenicu da EP, kao izravno izabrano zakonodavno tijelo koje predstavlja 400 milijuna ljudi, prepoznaje važnost proširenja EU na zapadni Balkan", rekao je Vučić.

Tu poruku potvrdio je i Tajani objasnivši kako bi sporazum s Prištinom trebao biti potpisan prije formalnog učlanjenja Srbije u EU.

Tajani je, uvjeren da će Srbija provesti potrebne reforme vezane uz vladavinu prava i slobodu medija, rekao kako još puno toga treba učiniti na preustroju pravne države, ustavne reforme i slobode medija.

Naglasivši da EU zahtjeva vladavinu prava i slobodu medija i od zemalja koje su članice Unije, Tijani je rekao kako treba biti strog i prema sebi i prema drugima.

"Ponekad smo strogi. Ali, kad želimo biti strogi prema drugima, moramo biti strogi i prema sebi", rekao je predsjednik EP.

Poručio je da "Srbija jest Europa", ali istodobno i velika zemlja koja "nosi veliku odgovornost" za situaciju na zapadu Balkana, javila je Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:30