StoryEditor
crtice sa simpozija

Predsjednik Bundestaga strahuje od raspada BiH: "Nastao bi muslimanski otok, stalni izvor nemira"

Piše DESK  /  08.09.2021., 07:09h
Prošlog tjedna je u mjestu Neustadt an der Eisch održan simpozij pod nazivom Euroatlantska perspektiva BiH koji je organiziralo Njemačko atlantsko društvo (Deutsche Atlantische Gesellschaft).

Već je odjeknula Schmidtova izjava o odsustvu legitimiteta Željka Komšića, uzurpatora pozicije hrvatskog člana Predsjedništva.

Jučer je Klix.ba prenio još nekoliko zanimljivih izjava sa simpozija, ocijenivši pritom neke od njih skandaloznim.

Tako je, između ostalog, njemačka povjesničarka i profesorica sa Sveučilišta u Münchenu Marie-Janine Calic kazala da je genocid u Srebrenici neosporna činjenica, pa dodala da su “nacionalistički orijentirani Bošnjaci od Srebrenice napravili ‘zabranu traumu’", te da "Srebrenica takvima do danas služi kao argument da kategorički isključe podjelu vlasti i pomirenje sa Srbima".

Wolfgang Schäuble, predsjednik Bundestaga a prethodno ministar financija, posebice je izazvao pažnju u Sarajevu izjavom o "muslimanskom otoku". Rekao je da je "za razliku od dramatične propasti politike Zapada u Afganistanu, u BiH intervencijom Zapada i Daytonom ponešto i ostvareno".

"Održao se barem krhak mir iako su problemi ogromni. Razmišljanje u kategorijama etničke pripadnost kod Bošnjaka, bosanskih Srba i bosanskih Hrvata sve više dominira, centrifugalne sile djeluju pod utjecajem susjednih zemalja i prijete da rastrgnu fragilnu državnu tvorevinu. U tom slučaju bi ostao muslimanski otok sa znatnim konfliktnim potencijalom i kao stalni izvor nemira – tim prije što je tu i samoproklamirana zaštitnica Turska", rekao je Schäuble.

Na skupu su, što je i ranije navedeno, govorili i Komšić te Schmidt. Prvi, standardno, upirući prstom u Dodika i zatraživši Schmidtovu reakciju na njegove blokade. Drugi o već spomenutom problemu legitimnosti, ali i potrebi rasterećenja mladih od ratnih tereta i tenzija

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:02