StoryEditor

Predsjednici bošnjačkih stranaka potpisali zajedničku izjavu: Evo što u njoj piše

Piše D  /  06.03.2021., 11:03h

Cilj ove izjave je iznalaženje politika koje bi mogle predstavljati konkretan odgovor nakon posljednjih događanja u bh. entitetu RS, a naročito pokušaja da se Bošnjaci, Hrvati i ostali građani nesprske nacionalnosti u potpunosti eliminiraju iz političkog života, prenosi Avaz.

- Svjesni teškog stanja povratnika koji žive u bosanskohercegovačkom entitetu RS, kao i najnovijeg razvoja situacije nakon lokalnih izbora u Srebrenici, imajući u vidu da je bošnjačko stanovništvo skoro potpuno biološki i politički eliminirano sa prostora bosanskohercegovačkog entiteta RS, znajući da se nije odustalo od potpune eliminacije Bošnjaka i Islamske zajednice sa prostora bosanskohercegovačkog entiteta RS, kroz otežavanje kulturnog, duhovnog i ekonomskog razvoja, svjesni konstantnog pritiska i diskriminacije u svim sferama života u tom dijelu Bosne i Hercegovine, što je u gruboj suprotnosti sa euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine kao sekularne države i društva zajedničkih vrijednosti i ljudskih prava, potvrđujemo da je tekst koji slijedi u 10 točaka naša zajednička izjava - stoji na početku izjave.

  • Izjava

    Izjava

    FOTO: AVAZ


Sadržaj izjave

Narednih 10 točaka prenosimo u cjelosti:

1. U budućem političkom djelovanju probosanskih partija/stranaka u bosanskohercegovačkom entitetu RS prevazići sve stranačke interese i u prvi plan staviti državu Bosnu i Hercegovinu, a posebno njene građane koji su povratnici u bosanskohercegovački entitet RS.

2. Zajedničkim djelovanjem politički ojačati poziciju integracionih snaga u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i olakšati život povratnicima.

3. Izraditi sveobuhvatan program za opstanak i održivi razvoj Bošnjaka i Hrvata u dijelu Bosne i Hercegovine koji je trenutno u sastavu administrativne jedinice bosanskohercegovački entitet RS u roku od 60 dana.

4. Prilikom formiranja budžeta države Bosne i Hercegovine i oba entiteta, kantona i općina, zahtijevati godišnje izdvajanje za podršku povratnicima u iznosu od 0,2% do 2%.

5. Omogućiti bezuvjetnu institucionalnu zdravstvenu zaštitu povratnicima u bosanskohercegovački entitet RS u Federaciji BiH.

6. Izraditi studiju i sačiniti plan otvaranja bosanskohercegovačkih školskih centara u bosanskohercegovačkom entitetu RS, kako djeca povratnika ne bi trpjela diskriminaciju u učenju svog jezika i nacionalne grupe predmeta.

7. Insistirati na pokretanju tužbi na svim poljima protiv institucija i pojedinaca koji krše osnovna ljudska prava i prave diskriminacije po bilo kom osnovu.

8. Insistirati na usvajanju Zakona o restituciji na nivou države Bosne i Hercegovine i na potpisivanju Ugovora između Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine, jer Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kao najveća vjerska zajednica nema potpisan ugovor sa državom.

9. U roku od 60 dana donesemo i usvojimo poseban sveobuhvatan plan za revitalizaciju Srebrenice “Srebrenica 2030”, iza kojeg će nesebično stati sve državne institucije, političke partije/stranke, nevladine organizacije i široki krug javnosti. Plan mora obuhvatiti 10-godišnju projekciju političkog, ekonomskog i kulturnog djelovanja u Srebrenici sa jasno izraženim ciljevima i načinom mjerenja ostvarenih rezultata.

10. Insistirat ćemo da se donese novi statut za Srebrenicu, kojim bi se osigurala ravnopravnost u predstavničkoj i izvršnoj vlasti, odnosno da Srebrenica ima poseban status u okviru RS i BiH i da bude proglašena regijom od posebnog evropskog značaja.

 

  • Izjava

    Izjava

    FOTO: AVAZ


Nikšić nije potpisao

Ovu izjavu nije potpisao predsjednik SDP-a Nermin Nikšić jer mu, kako je kazao, izjava djeluje kao da je pisana samo da se još jednom zamažu oči tim ljudima i da ih se još jednom svjesno prevari.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 11:51