StoryEditor

Predsjednica Vlade HNŽ-a otvorila III. mostarski Hydrogen forum

Piše Desk  /  08.04.2024., 12:59h

Današnji je forum jedan od kamenčića u tomu mozaiku koji zajednički slažemo. U razmjeni znanja, ideja i iskustava, uvjerena sam kako će se i s ovoga mjesta izroditi partnerstva koja će nam donijeti projekte čija će realizacija uroditi plodom na dobrobit cjelokupne društvene zajednice, poručila je predsjednica Vlade HNŽ-a, Marija Buhač.

 U prostorijama Tehnološkoga parka Intera Mostar u ponedjeljak  je otvoren III. mostarski "Hydrogen forum" na temu "Vodik od proizvodnje do primjene u industriji i prometu".

Događaj su zajednički organizirali Vanjskotrgovinska komora BiH te tvrtke Heet d.o.o. Rama-Prozor, H2- Hydrogen Cell Zagreb (RH), West Balkan Clean Hydrogen Platform Graz (Austrija) i Alfa Therm d.o.o. Mostar, a okupio je veliki broj znanstvenika i stručnjaka, gospodarstvenika i predstavnika više razina vlasti u BiH.

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač Forum je službeno proglasila otvorenim, a u uvodnomu je obraćanju iskazala zadovoljstvo činjenicom da je Mostar domaćin te važne konferencije.

- Ovaj događaj otvara temu iz naše suvremenosti, iznimno važnu za budućnost. Jasno je kako se BiH, kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, mora rukovoditi europskim direktivama, naputcima i smjernicama. Govorim o čitavom dijapazonu raznih područja, obuhvaćajući i brigu za okoliš, primjene novih naprednih tehnologija i provedbu tzv. zelene politike. Dužni smo pratiti aktualna zbivanja, prije svega otvoriti prostor sposobnim obrazovanim ljudima koji imaju znanja na pojedinim specifičnim područjima kao što je ovo. Moramo činiti razvojno-istraživačke iskorake, pratiti napredak razvijenijih zemalja, primjenjivati njihova iskustva ali i, tamo gdje to možemo, biti i zemlja predvodnica u pojedinim procesima – kazala je Buhač.

Dodala je kako su zaključci s prethodnih konferencija stavili prioritet na stvaranje strategijskog okvira odnosno donošenje razvojne energetske strategije koja će, osim ostalih obnovljivih izvora energije, promovirati i proizvodnju i potrošnju vodika u industriji BiH.

Nadalje je navela kako plan uvođenja vodika u industriju i promet podrazumijeva sinergijsko djelovanje same industrije, potom znanstvene zajednice, kao i predstavnika različitih razina vlasti.

-  Vlada HNŽ-a postavila je sebi kao jedan od osnovnih prioriteta gospodarski razvitak i temeljite preustroje u turizmu i poljoprivredi, jednako tako i izradbu seta socioekonomskih i demografskih mjera, kao i mjera energetske učinkovitosti - kazala je premijerka HNŽ-a. 

Po njoj, cilj svega toga jest učiniti naše podneblje naprednijim, suvremenijim, razvijenijim mjestom ugodnoga življenja, mjestom u kojemu će naši sugrađani željeti ostati, raditi i podizati svoje obitelji.

- Današnji je forum jedan od kamenčića u tomu mozaiku koji zajednički slažemo. U razmjeni znanja, ideja i iskustava, uvjerena sam kako će se i s ovoga mjesta izroditi partnerstva koja će nam donijeti projekte čija će realizacija uroditi plodom na dobrobit cjelokupne društvene zajednice – poručila je predsjednica županijske vlade.

Napomenula je i kako Vlada HNŽ-a iskreno pozdravlja otvaranje tema naprednih tehnologija, pametnih gradova, čiste energije i sl. i kako primjena noviteta u našemu okružju potiče razvitak novih tehnologija i industrije, stvara nova radna mjesta, a u svemu tomu čuva našu zajedničku životnu sredinu.

- Vlada HNŽ-a jest i ostat će partner svakomu iskoraku u novo europsko poglavlje koje je dijelom i bosanskohercegovačke sutrašnjice – zaključila je Buhač.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:07