Article_Top_970x250

PREDSJEDNICA RS: Percepciju o Mladiću ne može promijeniti nijedna presuda haške inkvizicije

Željka Cvijanović

PREDSJEDNICA RS: Percepciju o Mladiću ne može promijeniti nijedna presuda haške inkvizicije

lip 08, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istaknula je da je Haški tribunal drugostupanjskom presudom generalu Ratku Mladiću još jednom potvrdio ulogu antisrpskog suda koji odgovornost za ratne zločine ne utvrđuje prema dokazima, već prema nacionalnoj pripadnosti optuženika.

- Da je suprotno, današnju presudu ne bi sa slobode pratili neki od najzloglasnijih haških optuženika, poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Ante Gotovine, kao i brojni drugi iz čijih zona odgovornosti su Srbi zauvijek nestali - istaknula je Cvijanović povodom drugostepene presude generalu Mladiću.

Ona naglašava da će Haški tribunal zato ostati upamćen kao sinonim za nepravdu i politički sud, čiji zadatak nije da doprinese pomirenju, kako licemjerno tvrde, već da svojim tisućugodišnjim presudama Srbima, opere savjest onima koji su srpskom narodom devedesetih godina u više navrata isporučivali krstareće rakete i osiromašeni uran, prenosi RTRS.

- Što se tiče generala Mladića, on je u najtežim vremenima stao na čelo vojske koja je obranila Republiku Srpsku, kao i pravo srpskog naroda na život i slobodu. Tu povijesnu činjenicu, kao ni percepciju našeg naroda o generalu Mladiću, ne može da promijeni nijedna presuda na svijetu, a pogotovo ne haška inkvizicija koja je odavno izgubila i posljednje zrno kredibiliteta - navela je predsjednica Republike Srpske.

Žalbeno vijeće Mehanizma za kaznene sudove u Hagu potvrdilo je doživotnu kaznu za zapovjednika Glavnog stožera Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Dnevnik.ba