StoryEditor

Predsjednica EK: Što prije dostaviti cjepiva Zapadnom Balkanu

Piše D  /  22.01.2021., 04:01h

Biće to prema njoj “tamno crvena zona” koja pokazuje gdje je najveće prisustvo koronavirusa.

“Od građana koji dolaze iz ove zone će se zatražiti da se testiraju prije polaska, a po pristizanju će biti obvezna karantena”, najavila je von der Leyen nakon samita u formatu video-konferencije u četvrtak uvečer,  kako bi članice EU koordinirale mjere za suzbijanja zaraze COVID-19, prenosi Fena.

Upravljanje granicama unutar EU je u nadležnosti članica tako da svaka ima svoja pravila.

Zemlje članice EU su raspravljale o mogućoj potvrdi cijepljenja koju su pokrenule neke države čija ekonomija zavisi od turizma. Neke druge zemlje članice su pokrenule pitanje potpune zabrane nebitnih putovanja kako unutar EU tako i van bloka.

Međutim, oko ova dva pitanja nema suglasnosti. Kada je riječ o potvrdi cijepljenja, kako je objasnio predsjednik  Europskog  vijeća Charles Michel  to zahtjeva dodatna objašnjenja oko zajedničkih elemenata, kao i “kad kako i u kojom okolnostima bi se ova potvrda koristila”.

Sa druge strane, lideri zemalja EU su se složili da ne zatvore unutarnje granice EU ali je najavljeno zaoštravanje mjera putovanja.

Evuropska unija (EU) uvodi novi mehanizam koji će omogućiti bržu distribuciju cjepiva protiv COVIDA-19 u zemljama Zapadnog Balkana, najavila je Ursula von der Leyen.

“Uspostavljamo mehanizam u EU za dobijanje doza od država članica koje se potom doniraju našem susjedstvu na Zapadnom Balkanu”, izjavila je von der Leyen potvrdivši da su europske institucije poduzele ovaj korak nakon što se ispostavilo da je COVAX-u za sada teško da nabavlja cjepivo te da će ovaj mehanizam poslužiti kao prelazno sredstvo, prenosi Radio Slobodna Europa.

Na pitanje kada će biti moguće da zemlje Zapadnog Balkana dobiju europska cjepiva, Von der Leyen je samo kratko rekla “što je prije moguće”.

Inače, EK je zatražila od zemalja članica da do ljeta cijepe 70 posto stanovništva. Susjedi EU, u koje spada i Zapadni Balkan, moći će da nabavljaju cjepiva preko COVAX-a koji je namijenjen za zemlje sa niskim i srednjim prihodima, kao i kupovinom od zemalja članica koje će najvjerojatnije imati višak cjepiva protiv COVID-19.

“Ovo su pitanja od vlastitog interesa - što duže virus cirkulira, to je veći rizik. U zajedničkom nam je interesu da dijelimo cjepiva sa trećim zemljama”, poručila je predsjednica EK, Ursula von der Leyen.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:20