StoryEditor

Predsjedavajući županijskih skupština traže donošenje zakona o turizmu

Piše D  /  13.02.2018., 06:02h

Unapređenje zakonodavstva u oblasti turizma, uloga i pozicije županija u procesu europskih integracija i borba protiv korupcije, bile su teme drugog zajedničkog radnog sastanka predsjedavajućih županijskih skupština u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji je održan danas na Bjelašnici.

Nakon sastanka, koji je organizirala predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić, na konferenciji za medije novinarima su se obratili predsjedavajući skupština Unsko-sanskog kantona Nijaz Husić, Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak, Srednjobosanske županije Josip Kvasina i Hercegovačko-neretvanske županije Šerif Špago.

Predsjedavajuća SŽS-a Ana Babić je kazala da je cilj današnjeg sastanka bila afirmacija i razmjena iskustava među županijama, te poručila da dobar dijalog vodi do ostvarenja ideja.

U fokusu sastanka bila je i tema „Zakonodavstvo u turizmu“ koju je delegirala Babić te je naglasila da sudionici današnjeg sastanka očekuju od Federalnog parlamenta da okonča postupak usvajanja dva važna zakona za razvoj turizma, a to su zakon o turizmu, čiji je prijedlog usvojen na Vladi FBiH, i zakon o turističkoj taksi.

Ova dva zakona utječu na daljnju organizaciju turističkih zajednica i utiču na razvoj turizma u županijama.

To je potvrdio i predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Husić koji je kazao da su zbog neuređenosti ove oblasti na nivou Federacije BiH donijeli vlastite propise jer su imali velike gubitke, prije svega u gospodarstvu, i obrazložio je to činjenicom da BiH bilježi porast broja turista, ali da gospodarstvenici od toga nemaju benefite.

- Svake godine u USK-u povećavamo hotelske kapacitete, a s druge strane predstavnici naše turističke zajednice već godinu dana nisu primili plaće, a i mi ne ubiremo ništa od turističke takse – rekao je Husić i dodao da određenim lobijima nije u interesu da se na nivou FBiH donesu propisi jer ne žele plaćati turističku taksu niti određene obveze državi.

Predsjedavajući SBŽ Josip Kvasina je kazao da ova županija nema vlastiti propis o turizmu, te će uskoro na sjednici Skupštine SBŽ delegirati njegovo donošenje. Izrazio je nadu da će polovicom ove godine i ova županija, koji je prepoznatljiv po zimskom turizmu, imati vlastiti propis o turizmu.

Također i predsjedavajući HNŽ Šerif Špago je naveo da je strategija razvoja turizma prioritet za ovu županiju. Kazao je da su nezadovoljni zbog neusvajanja zakona, kao i prijedlogom zakona koji je usvojila Vlada FBiH te da će uložiti nekoliko amandmana, ali da zahvaljujući županijskim propisima, Turistička zajednica HNŽ dobro radi svoj posao.

Predsjedavajući županijskih skupština poslali su također i snažnu podršku jačanju nezavisnosti i integriteta policijskih agencija i pravosudnih institucija.

Predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak je naglasio da kriminogene osobe ne smiju biti miljenici politike i da osobe koje su u fazi krivičnog postupka ne smiju biti afirmirane u javnosti od političkih elita.

- Na taj način politika i političke elite šalju snažnu poruku javnosti i kada je u pitanju borba protiv korupcije i jačanje integriteta i autoriteta političkih zvaničnika. Bez političkog kredibiliteta i autoriteta, bez jasne opredijeljenosti za borbu protiv korupcije, teško ćemo se nositi s izazovima koji su pred nama i teško ćemo moći da zadovoljimo standarde koje očekuje naša javnost – naglasio je Duvnjak, prenosi Fena.

On je u ime predsjedavajućih skupština govorio i o ulozi i obvezi županija u procesu europskih integracija, te istakao da u većini županija još uvijek nema tijela koja se time bave, a nemaju ni uposlenike u stručnim službama, kao i da sve što se tiče europskih integracija dobili su na teret mehanizmom koordinacije, polovinom 2016.godine.

Dogovoreno je da će uskoro biti održan i treći sastanak predsjedavajućih skupština županija u FBiH.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 17:25