StoryEditor
izvještaj s ročišta

Predmet Respiratori: Na papiriću napisali izmijenjenu oznaku uređaja

Piše desk  /  03.11.2021., 13:34h
Na današnjem suđenju povodom afere Respiratori svjedočili su zaposlenici Federalne uprave civilne zaštite Adnan Hraković i Dalila Efendić, prenosi Klix.ba.

Hraković je zaposlen u sektoru koji se bavi javnim nabavama i pravio je Prijedlog odluke o izuzeću Zakona o javnim nabavama prema Članu 10. i Ugovor o nabavi respiratora, koji su predmet suđenja. Ova dva dokumenta je formirao na osnovi uobičajenog obrasca u koji je unosio podatke iz ponude koju je FUCZ-u dostavila Srebrena malina.

Međutim, kako je kazao na današnjem svjedočenju, njegova nadređena Sanita Alagić je nekoliko tjedana nakon formiranja ugovora 3. travnja tražila od njega da izmijeni oznaku respiratora koji su predmet nabave. Navodi da mu je ona donijela papir na kojem je pisalo da oznaku HC-VE003 treba ispraviti u ACM-812A zbog tehničke greške te je dodala da je riječ o istim respiratorima, ali samo drugačije oznake. Na pitanje tužitelja je li on možda mogao pogriješiti prilikom prepisivanja iz ponude u Prijedlogu odluke o izuzeću Zakona o javnim nabavama, Hraković je kazao da on nije pogriješio te je naglasio da se nikada u 15 godina rada u FUCZ nije dogodilo da mijenja ugovor zbog tehničke greške.

Dodao je kako je prijedlog odluke ispravio on, da je kolegica iz drugog sektora izmijenila odluku, a da mu nije poznato tko je promijenio oznaku u samom ugovoru.

Inače, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine svo vrijeme pokušava odgonetnuti upravo to kako je došlo do promjene u vrsti respiratora koji su dogovoreni u prvobitnom ugovoru, u odnosu na one koji su stigli i za koje je povrđeno da se ne mogu koristiti na intezivnom odjelu.

Adnan Hraković je pojasnio proceduru provođenja javnih nabava kod primjene Člana 10. koji govori o izuzeću Zakona o javnim nabavama, a koji je korišten za hitne nabave u vrijeme izvanrednog stanja u Federaciji BiH.

Naveo je da sektor u kojem radi sačinjava prijedlog odluke o izuzeću, zatim pravni sektor sastavlja odluku o izuzeću koju potpisuje direktor FUCZ-a, (u to vrijeme Fahrudin Solak) i da se nakon toga sastavlja ugovor.

Kada je Sanita Alagić došla u njegov ured s ponudom Srebrene maline i zatražila da na osnovi podataka iz te ponude napravi Prijedlog odluke za izuzeće Zakona o javnim nabavama, kako bi se na kraju sklopio i ugovor, on joj je kazao svoj stav da ne bi trebalo provoditi javne nabave na taj način, usprkos tome što je to preporučila Agencija za javne nabave BiH.

"Ja sam rekao da ja ovo ne bih radio na taj način, ali je odluka bila na njoj. Ja sam samo iskazao svoje mišljenje. Nisam bio za to jer je takav postupak netransparentan, iako je zakonit. Trošite novac iz proračuna, a ne primjenjujete nikakav zakon", rekao je Hraković na današnjem ročištu.

Inače, on nije želio parafirati dokumente koje je sastavio i tijekom izvanrednog stanja uistinu nije parafirao nijedan dokument koji se odnosio na javne nabave u kojima se nije primjenjivao Zakon o javnim nabavama. U svjedočenju je naveo da to nije uradio jer "nije bilo bitno" i "njegov paraf ne bi ništa promijenio", ali je očigledno da svoje ime i prezime nije htio stavljati na dokumentaciju koja ima veze s ovakvim načinom nabave.

Dalila Efendić je u vrijeme nabave spornih respiratora bila na funkciji pomoćnice direktora FUCZ-a, odnosno rukovoditeljica ureda Fahrudina Solaka.

Umjesto njega je povremeno pregledala poštu i signirala, a na pitanje tužiteljstva, a i obrane, kazala je da među tim mailovima jest bilo ponuda za nabavu medicinske opreme koju su slale mnoge pravne, ali i fizičke osobe.

Na pitanje braniteljice Fahrudina Solaka o tim ponudama, Efendić je prvo kazala da je stigla jedna ponuda u kojoj je ponuđač tvrdio da u nekoliko dana može nabaviti 50 respiratora, a zatim je prilikom dodatnih pitanja tužitelja kazala da zapravo nije dobro razumjela Solakovu braniteljicu te da nije bilo riječ o respiratorima nego o medicinskoj opremi.

Efendić je bila i članica Federalnog stožera Civilne zaštite do 25. 3., odnosno do trenutka kada je smijenjen stožer i formiran novi, koji je bio znatno manji. Informaciju o smjeni je saznala od kolegice na hodniku.

Na pitanje tužitelja kazala je i da su sjednice Federalnog stožera u prošlosti snimane, međutim da su u jednom trenutku saznali da postoje tehnički problemi zbog čega se sjednice ne snimaju.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 02:20