StoryEditor

Predmet Respiratori: Dosad saslušan veliki broj osoba, neke od njih na važnim funkcijama

Piše D  /  06.12.2020., 07:12h

Nakon podizanja optužnice, Sud Bosne i Hercegovine ima rok od 15 dana da optužnicu potvrdi u cijelosti, djelomično ili da je odbaci, piše BHRT. Odvjetnik Fahrudina Solaka je uvjeren da će Sud odbaciti optužnicu, a kao jedan od razloga navodi činjenicu da je njome obuhvaćena i Jelka Milićević koja, koliko je javnosti poznato, nije ni imala status osumnjičene.

“Jedan od razloga zašto Sud ne može potvrditi optužnicu je i taj novi moment, jer nijednom od osumnjičenih nije predočena kompletna radnja kaznenog dijela za koji se sumnjiči i svih osumnjičenih u toj kompoziciji radnje kaznenog djela.Imperativna je obveza da se svim osumnjičenima predoče sve radnje kaznenog djela I pozicija svih osumnjičenih u radnji kaznenog djela, međutim toga u ovom slučaju nije bilo”, izjavio je odvjetnik Kadrija Kolić.

Iz optužnice je izostavljen direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandar Zolak. On će, prema navodima Tužiteljstva, biti predmet odvojene istrage koja se provodi zbog nezakonitih odluka ove Agencije. Ovo razdvajanje postupka za odvjetnika Josipa Muselimovića je indikativno jer je, prema njegovim riječima, u ovom slučaju Tužiteljstvo podleglo pritisku.

“Tamo, u tim drugim novim optužnicama, trebali bi se naći pomagači koji su u ovom udruženom zločinačkom pothvatu pomogli da se ostvare kriminalne radnje. Moje mišljenje je da je Tužiteljstvo podleglo pritiscima i od progona zaštitilo one osobe koje su izravno odgovorne i koje su naredile provedbu ovog kriminalnog čina”, istaknuo je Muselimović.

U predmetu Respiratori do sada je saslušan veliki broj osoba. Neki od saslušanih obavljaju važne funkcije – društvene i političke.

Za sada je neizvjesno kakva će biti daljnja politička karijera premijera Fadila Novalića. Od samog uhićenja i pokretanja postupka Novalić je imao punu podršku vrha SDA.

“SDA se ne može oglušiti na ovo, morat će zauzeti stav u odnosu na to da je protiv premijera kojeg je ona delegirala podignuta optužnica”, izjavio je potpredsjednik SDA Edin Ramić.

Novaliću i drugima na teret se stavlja počinjenje kaznenih djela u vezi s nabavom 100 respiratora u vrijednosti većoj od 10 i pol milijuna maraka, te zaštitne opreme u vrijednosti oko tri milijuna maraka za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 11:10