Article_Top_970x250

Predmet 'Lijanović i ostali': Branitelji se žalili na izrečenu kaznu od blizu 53 godine zatvora

Organizirani kriminal

Predmet 'Lijanović i ostali': Branitelji se žalili na izrečenu kaznu od blizu 53 godine zatvora

svibnja 30, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Obrane optuženih Jerke i Slave Ivankovića Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića, Miroslava Čolaka, te pravnih osoba iz Širokog Brijega “Farmer”, “Farmko” i “Optimum” predložile su oslobađanje optuženih ili suđenje pred Apelacijskim vijećem.

Branitelji Jerke Ivankovića Lijanovića i još osam osoba, kao i tri firme optuženih za organizirani i financijski kriminal, iznijeli su žalbe na prvostupanjsku presudu kojom su izrečeni blizu 53 godine zatvora, tri milijuna konvertibilnih maraka (KM) novčanih kazni te oduzimanje više od deset milijuna nezakonito stečene koristi, javio je BIRN - Justice Report.

Apelacijsko vijeće će odluku o žalbama donijeti naknadno.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nije uložilo žalbu ističući pred Apelacijskim vijećem da je zadovoljno prvostupanjskom presudom.

Obrane optuženih Jerke i Slave Ivankovića Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića, Miroslava Čolaka, te pravnih osoba iz Širokog Brijega “Farmer”, “Farmko” i “Optimum” predložile su oslobađanje optuženih ili suđenje pred Apelacijskim vijećem, prenosi Fena.

Obrane su istakle da za pranje novca nema obrazloženja iz kojih kriminalnih djela potječe taj novac, da je sporan obračun visine nezakonito stečene koristi te da su nezakoniti dokazi koje je “otuđio” svjedok Osman Balić.

Obrane Jerke i Slave Ivankovića Lijanovića, koji su osuđeni na 12 odnosno deset godina zatvora, istakle su da, suprotno zakonu, njihovi branjenitelji u istrazi nisu ispitani na neke točke optužnice, za koje su kasnije i optuženi.

Mirna Delalić, braniteljica Jerke Ivankovića Lijanovića, kazala je da je svjedok Balić izjavio da je samovoljno uzeo dokumentaciju iz firme i šest mjeseci je držao kod sebe, a onda je predao istražnim organima. Prema njenim riječima, na takvom “nezakonitom” dokazu je zasnovan nalaz vještaka.

Ona se žalila da obrani u prvostupanjskom postupku nije bilo dozvoljeno da postavlja pitanja koja se tiču konteksta događaja, da su prigovori odbijani bez obrazloženja ili čak njihovog iznošenja.

Esad Fejzagić, branitelj Slave Ivankovića Lijanovića, ocijenio je da se rijetko sreće da jedna prvostupanjska presuda “akumulira” sve povrede postupka i zakona te da su greške tako “kardinalne” da bi novi pretres bio “gubljenje vremena”.

Bahiljev branitelj Samir Pipić kazao je da je Prvostupanjsko vijeće odbilo najmanje dva dokaza koja su bitna za oslobađanje optuženog. Bahilj je rekao da je osuđen na pet godina i deset mjeseci zatvora na osnovu “lažnog svjedočenja inspektora”.

Optuženi Jozo Slišković, koji je osuđen na pet godina i deset mjeseci, kazao je da je kada je dobio otkaz u “Farmku”, ostavio 1,5 milijuna KM i da je Uprava mogla da naplati porez.

“‘Farmko’ je bio u pretplati PDV-a i to je dokazao sudski vještak odbrane”, izjavio je Slišković.

I branitelji Željka Mikulića i Dražena Kvesića koji su osuđeni na po tri godine zatvora, kazali su da nije utvrđeno odakle dolazi oprani novac, dok je branitelj Mirjane Šakote Senad Pizović rekao da je presuda “logički-pravno nemoguća”.

Pizović je naglasio i da je u firmi u kojoj je Šakota radila utvrđeno da nije bilo neregularnosti tako da ni ona ne može biti odgovorna. Šakota je osuđena na pet godina zatvora.

Ivana Grizelj, koja zastupa Mirka Galića, osuđenog na pet godina zatvora, kazala je da je on bio obični knjigovođa i da dužnost knjigovođe nije da provjerava robu u skladištu.

Irena Pehar, braniteljica Miroslava Čolaka osuđenog na pet godina zatvora, istaknula je da nije bilo dokaza o “sumnjivim odlivima novca” i da je netočna računica o nezakonito stečenoj koristi.

- Namjerna ili nenamjerna greška govori sve o vještaku, a i o prvostupanjskoj presudi - kazala je Pehar.

I zastupnici firmi “Farmer”, “Farmko” i “Optima” žalili su se na presudu zatraživši njeno ukidanje ili donošenje oslobađajuće presude.

Tužitelj Ismet Šuškić predložio je da žalbe branitelja budu odbačene kao neosnovane. On je kazao da je iz zapisnika iz istrage da se Tužiteljstvo pozvalo na pravnu kvalifikaciju i osnovanost sumnje prilikom ispitivanja tada osumnjičenih.

Ocijenio je paušalnim navode o povredama, navodeći da je svjedok Balić dokaze pronašao sakrivene u hladnjači, u namjeri da se izbjegne odgovornost.

Prvostupanjskom presudom, Jozo Ivanković Lijanović je oslobođen, a dio optužbi je odbačen. Oslobađajući dio postao je pravosnažan s obzirom na to da nije uložena žalba.

Dnevnik.ba