StoryEditor
drugi put odgođeno ročište

Predmet Dobrovoljačka: Sud i Tužiteljstvo se nalaze na istoj adresi, ali imaju problem u komunikaciji

Piše desk  /  15.10.2022., 07:45h

Postavlja se pitanje zašto je Sud BiH uopće zakazao ročište za 19. listopada, kad iz Tužiteljstva BiH tvrde da su Sud BiH informirali da njihov tužitelj tog datuma ima obveze.

Tko je kriv za to što se početak suđenja u predmetu Dobrovoljačka odgađa drugi put, pitanje je za milijun dolara, jer iz Tužiteljstva BiH tvrde da su Sud BiH na vrijeme informirali da njihov tužitelj 19. listopada ima od ranije preuzete obaveze, pišu Nezavisne.

Upravo tog datuma trebalo je početi suđenje, ali se to neće dogoditi, već je odgođeno za 26. listopad..

Iz Suda BiH su jučer imali objašnjenje, te su vrući krumpir prebacili Tužiteljstvu BiH.

"Početak glavnog pretresa u kaznenom predmetu koji se vodi protiv optuženih Ejupa Ganića i drugih je odgođen za 26. listopada u 13 sati zbog obveze postupajućeg tužitelja da u periodu od 17. do 20. listopada prisustvuje XV stručnom savjetovanju tužitelja u Neumu”, rečeno je za Nezavisne novine iz Suda BiH.

Postavlja se, međutim, pitanje zašto je Sud BiH uopće zakazao ročište za 19. listopada, kad iz Tužiteljstva BiH tvrde da su Sud BiH informirali da njihov tužitelj tog datuma ima obveze.

"Tužiteljstvo BiH je 7. listopada uputilo dopis Sudu kojim je predložilo da se početak glavnog pretresa ne zakazuje u periodu od 17. do 20. listopada zbog ranije preuzetih obveza postupajućeg tužitelja, a prije nego što je zaprimljen poziv Suda kojim se početak glavnog pretresa zakazuje za 19. listopada”, rečeno je za Nezavisne iz Tužiteljstva BiH.

Da paradoks bude veći, ove dvije pravosudne institucije nalaze se na istoj adresi u Sarajevu, gradu u kojem je u Dobrovoljačkoj ulici zločin počinjen prije puna tri desetljeća, a pravde nema ni na vidiku.

Optužnica u ovom slučaju potvrđena je protiv Ejupa Ganića, tadašnjeg člana Predsjedništva RBiH, Zaima Backovića, kao člana operativnog Stožera Teritorijalne obrane (TO) RBiH, Hasana Efendića, kao zapovjednika Republičkog stožera TO BiH, Hamida Bahta, kao zapovjednika Općinskog stožera TO Stari grad Sarajevo, te Fikreta Muslimovića kao načelnika sigurnosti u Republičkom stožeru TO BiH.

Optuženi su i Jusuf Pušina, kao pomoćnik ministra unutarnjih poslova RBiH i načelnik Stožera MUP-a RBiH, Bakir Alispahić kao načelnik Centra službi sigurnosti Sarajevo i član Stožera MUP-a RBiH, Enes Bezdrob, kao načelnik SJB Stari Grad,  Ismet Dahić kao zapovjednik Policijske stanice Stari Grad i Mahir Žiško kao načelnik Biroa za istraživanje ratnih zločina.

Ročište je, podsjetimo, bilo zakazano i za 21. rujna, ali je otkazano zbog suspenzije jednog člana sudskog vijeća.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 12:33