Glina, 08.08.2022. - Pokraj Gornjeg Viduševca na glinskom području svečano je obilježena 27. godišnjica predaje 21. korpusa vojske tzv. Republike Srpske Krajine, čime su i formalno završile borbene operacije VRO Oluja. Sam čin predaje, s vojnog se gledišta smatra i konačnom pobjedom Hrvatske vojske, pa je jedan od simbola završetka Domovinskog rata i oslobođenja Hrvatske.HINA/ ZDRAVKO STRIŽIĆ -
StoryEditor
završena oluja

Predaja 21. korpusa kod Gline simbol hrvatske pobjede u oslobodilačkoj ‘Oluji‘

Piše hina  /  08.08.2022., 13:07h

Pokraj Gornjeg Viduševca na glinskom području u ponedjeljak je svečano obilježena 27. obljetnica predaje poraženog 21. korpusa vojske tzv. srpske krajine, Hrvatskoj vojsci čime je i formalno završena oslobodilačka Vojno redarstvena operacija (VRO) Oluja u kolovozu 1995..

Sam čin predaje, s vojnog se gledišta smatra i konačnom pobjedom Hrvatske vojske, pa je jedan od simbola završetka Domovinskog rata i oslobođenja Republike Hrvatske.

Tom je prilikom 8. kolovoza 1995. pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. kordunskog korpusa, potpisao i predao oko 5000 vojnika, 13 tenkova, 15 teških topova i veliku količinu drugog naoružanje, hrvatskom generalu Petru Stipetiću, tadašnjem pomoćniku načelnika Glavnog stožera OS RH.

Na svečanosti u Spomen području izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes istaknula je da ovakvim okupljanjima ukazujemo na jedan od najznačajnijih događaja iz slavodobitnog Domovinskog rata.

"Ovdje se prisjećamo velike završne pobjede i predaje neprijateljske vojske. Uz podizanje hrvatskog stijega u Kninu, to je jedan od najupečatljivijih simbola Oluje", rekla je Komes.

Naglasila je kako je postupanje prema neprijateljskim agresorskim postrojbama potvrdilo čistoću časti Hrvatske vojska, koja je i u nadmoći prema neprijatelju koji se predaje, pristupila prema svim časnim, ratnim običajima.  

"Nijedna žrtva u Domovinskom ratu nije bila uzaludna, nijedna pobjeda nepotrebna, ali pobjeda svih pobjeda bila je predaja 21. korpusa potpisana na haubi jednog automobila", rekao je izaslanik predsjednika Vlade RH, zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić. "Ovdje je ovjerena hrvatska putovnica za mir, slobodu i demokraciju", zaključio je.

Svjedočanstva logoraša u dokumentarcu "Magistrala ratnog zločina – Logor Glina"

Gradonačelnik Gline Ivan Janković podsjetio je kako je Glina među prvima napadnuta od strane velikosrpskog agresora, 26. lipnja 1991., nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske, a ovdje je vojno i završio Domovinski rat. Naglasio je da su Glina i Glinjani, zahvaljujući zajedništvu, dali i golem doprinos Domovinskom ratu. 

Svečanosti su bili nazočni, brigadir Siniša Šimćev kao izaslanik predsjednika RH, državni tajnik Stjepan Sučić kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja, roditelji i članovi obitelji poginulih branitelja, članovi brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi gosti.

U sklopu svečanosti, zapaljene su svijeće kod Spomen-sobe glinskih logoraša, a potom je u Hrvatskom domu održana projekcija dokumentarnog filma "Magistrala ratnog zločina – Logor Glina", u kojem 25 bivših zatočenika svjedoči o nepoznatim detaljima boravka u glinskom logoru. 

Osim preživjelih logoraša, u filmu sudjeluju i obitelji zatočenika koji su opisali trenutke u kojima su doznali da su njihovi najmiliji završili u logoru, ili su tamo ubijeni. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:05