Article_Top_970x250

Preda: BiH mora pokazati konkretne rezultate

IZVJESTITELJ EUROPSKOG PARLAMENTA ZA BIH

Preda: BiH mora pokazati konkretne rezultate

velj 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Tijekom posljednje rasprave o BiH u Europskom parlamentu vidjeli smo samo izolirane glasove koji se protive proširenju EU. Ali, to bi se moglo prilično promijeniti. Upravo to mora biti dodatni motiv da ubrzate svoje integracijske procese u EU i napredujete najbrže što možete, poručuje Cristian Dan Preda, izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH kojem je jučer usvojen Prijedlog rezolucije o BiH.

Preda u razgovoru za Dnevni avaz poziva bh. političare da se dogovore i da se vlast na svim razinama formira.

- To vam mora biti apsolutni prioritet - ističe.

Svako daljnje razvlačenje, upozorio je, direktno će štetiti BiH, jer će ona u Bruxellesu biti shvaćena kao neozbiljna.

- Onda, odgovori na dodatna pitanja Europske komisije trebaju se što prije finalizirati, ako hoćete utjecati na mišljenje koje se već piše i ako hoćete da, u konačnici, dobijete pozitvni stav na vašu aplikaciju za članstvo u EU - govori Preda dalje.

On apelira i da počne institucionalna suradnja europskog i bh. parlamenta te da se odmah pokrenu ekonomske i političke reforme koje i Bruxelles zagovara.

- BiH treba pokazati kokretne rezultate, ako misli uvjeriti članice EU da zaslužuje status kandidata -naglašava Preda.

Izvjestitelj za BiH kaže da se iz europskih institucija redovito šalju poruke BiH. No, domaći političari čuju "samo ono što njima odgovara i to koriste za unutarnje političke obračune".

- Mislim da dolazi vrijeme kada sve to mora prestatii. Deklaracije i priča o tom da ste opredijeljeni za EU više nisu dovoljne ako nisu praćene konkretnim djelima - kaže Preda za Avaz.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250