StoryEditor
sarajevo

Pred OHR-om počeo prosvjed kojim se traži ostanak SDA u vlasti: Dominiraju "botovske" poruke

Piše desk  /  31.03.2023., 14:19h

U organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ i neformalne grupe građana „ReSTART BiH“, obe iznimno bliske stranci SDA, ispred OHR-a u Sarajevu započeli su prosvjedi zbog odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta i nastojanja stranaka u FBiH da formiraju vlast bez SDA.

Strašne poruke izrečene su na skupu pred OHR-u. Tako je rečeno da Schmidt želi omogućiti "ustašama" i "četnicima" da zavladaju BiH te da je visoki predstavnik neprijatelj BiH.

Građani, u ogromnoj većini bošnjačćke nacionalnosti, su nezadovoljni ranijim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i najavom donošenja nove odluke kojom navodno želi izmjestiti formiranje Vlade FBiH iz ruku predsjednika i potpredsjednika, te taj proces preko klubova Doma naroda smjestio je u jedan od tri županije. Schmidt nikad nije potvrdio da će nametnuti spomenuto rješenje, nego je riječ o špekulaciji medija bliskih SDA koji svoje nagađanje pokušavaju predstaviti kao stvarnu Schmidtovu namjeru.

image

Prosvjednici pred OHR-om traže ostanak SDA u vlasti

HAZIM ALJOVIC - Fena

- Mi, građani Bosne i Hercegovine ne damo suverenitet, ne damo teritorijalni integritet BiH, ne prihvaćamo i ne dozvoljavamo da OHR prenosi suverenitet BiH  na susjedne zemlje, ne dozvoljavamo suspenziju demokracije u BiH, ne dozvoljavamo suspenziju i negiranje ljudskih prava koje vrši OHR i pojedine strane ambasade - neki su od ključnih stavova i zahtjeva današnjih mirnih prosvjeda. Riječ je redom om frazama koje na društvenim mrežama ponavljaju SDA botovi i javne ličnosti čija egzistencija ovisi o ostanku SDA u Vladi FBiH.

image

Prosvjednici pred OHR-om traže ostanak SDA u vlasti

HAZIM ALJOVIC - Fena

Također, kako se dodaje u SDA botovoskoj maniri, "građani" BiH odbijaju bilo kakav vid diskriminacije bilo kojeg građanina Bosne i Hercegovine po bilo kojem osnovu te "ne dozvoljavaju propagiranje, zaštitu i ugrađivanje pobornika udruženih zločinačkih poduhvata u politički sistem države".

image

Prosvjednici pred OHR-om traže ostanak SDA u vlasti

HAZIM ALJOVIC - Fena

Ovdje je riječ o uobičajenoj frazi koja dolazi iz botovskih krugova o tomu kako su Hrvati i Srbi "uzepeovci" odnosno "genocidaši".

- Ne dozvoljavamo stvaranje aparthejda u BiH, zahtijevamo implementaciju svih presuda Europskog suda za ljudska prava, zahtijevamo da OHR prestane kočiti procese EU integracija svojim nedemokratskim odlukama, tražimo ostavku Christiana Schmidta koji se pokazao kao nedostojan funkcije visokog predstavnika, te tražimo punu demokraciju, potpunu zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, makar to značilo kompletnu promjenu Daytonskog sporazuma – priopćili su iz udruge Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Krug 99 je krug bošnjačkih javnih djelatnike treće životne dobi. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 03:01