StoryEditor

Pravoslavni svećenici u Mostaru potpisali Plan provedbe Platforme za mir

Piše D  /  20.05.2019., 02:05h

Cilj dokumenta je, među ostalim, pridonijeti izgradnji povjerenja i empatije, istinskom međureligijskom dijalogu te stvaranju preduvjeta za suštinsko pomirenje između različitih naroda i građana, istaknuto je tom prigodom, prenosi Fena.

Svećenici koji su potpisali dokument dolaze iz Mostara, Širokog Brijega, Trebinja, Nevesinja, Čapljine, Čitluka, Konjica/Jablanice/Prozor-Rame, Vranjice i Igala (Crna Gora) i Dubrovnika (Hrvatska).

- Povod našeg današnjeg okupljanja je jedan vid edukacije za nas svećenike, a povod toj edukaciji je Platforma za mir koju su potpisali članovi Međureligijskog vijeća BiH u Sarajevu prije dvije godine – kazao je izjavi za novinare paroh mostarski Radivoje Krulj, istaknuvši kako se pomoću Platforme želi na terenu provoditi i graditi mir.

Krulj je poručio kako se čovjek ne može zvati kršćaninom ako nije graditelj mira, a izgradnja mira je, po njegovim riječima, osnovna misija svakog svećenika.

Platforma za mir je dokument nastao u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, čija je direktorica Majda Behram Stojanov kazala kako je ovo prvi put da se sveštena lica u okviru jedne eparhije okupe na jednom mjestu kako bi zajednički razgovarali o tome na koji način mogu zajedno promovirati bolju BiH.

Ona je istaknula kako je uloga vjerskih lidera u procesima izgradnje trajnog mira ogromna i to ne samo u BiH, nego i u Europi i svijetu, jer vraća povjerenje i jača razumijevanje onog drugog i drukčijeg.

- Sretni smo što baš u okviru PRO - Budućnosti imamo tu ponuđenu platformu i okvir za djelovanje i što možemo pomoći u implementiranju projekata i aktivnosti - kazala je Behrem - Stojanov koja je čestitala potpisnicima dokumenta i izrazila nadu da će i ostali slijediti njihov primjer.

Dnevnik.ba

23. rujan 2021 23:15