Article_Top_970x250

Pravoslavni svećenici u Mostaru potpisali Plan provedbe Platforme za mir

hnž

Pravoslavni svećenici u Mostaru potpisali Plan provedbe Platforme za mir

svibnja 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Foto: Fena)

Petnaest svećenika Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske Srpske pravoslavne crkve potpisalo je u ponedjeljak u Mostaru Plan provedbe Platforme za mir kojim su naznačene konkretne aktivnosti koje će potpisnici u sljedećem razdoblju provoditi na terenu.

Cilj dokumenta je, među ostalim, pridonijeti izgradnji povjerenja i empatije, istinskom međureligijskom dijalogu te stvaranju preduvjeta za suštinsko pomirenje između različitih naroda i građana, istaknuto je tom prigodom, prenosi Fena.

Svećenici koji su potpisali dokument dolaze iz Mostara, Širokog Brijega, Trebinja, Nevesinja, Čapljine, Čitluka, Konjica/Jablanice/Prozor-Rame, Vranjice i Igala (Crna Gora) i Dubrovnika (Hrvatska).

- Povod našeg današnjeg okupljanja je jedan vid edukacije za nas svećenike, a povod toj edukaciji je Platforma za mir koju su potpisali članovi Međureligijskog vijeća BiH u Sarajevu prije dvije godine – kazao je izjavi za novinare paroh mostarski Radivoje Krulj, istaknuvši kako se pomoću Platforme želi na terenu provoditi i graditi mir.

Krulj je poručio kako se čovjek ne može zvati kršćaninom ako nije graditelj mira, a izgradnja mira je, po njegovim riječima, osnovna misija svakog svećenika.

Platforma za mir je dokument nastao u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, čija je direktorica Majda Behram Stojanov kazala kako je ovo prvi put da se sveštena lica u okviru jedne eparhije okupe na jednom mjestu kako bi zajednički razgovarali o tome na koji način mogu zajedno promovirati bolju BiH.

Ona je istaknula kako je uloga vjerskih lidera u procesima izgradnje trajnog mira ogromna i to ne samo u BiH, nego i u Europi i svijetu, jer vraća povjerenje i jača razumijevanje onog drugog i drukčijeg.

- Sretni smo što baš u okviru PRO - Budućnosti imamo tu ponuđenu platformu i okvir za djelovanje i što možemo pomoći u implementiranju projekata i aktivnosti - kazala je Behrem - Stojanov koja je čestitala potpisnicima dokumenta i izrazila nadu da će i ostali slijediti njihov primjer.

Dnevnik.ba