StoryEditor
napustio bih

Pravomoćno osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin se umjesto u zatvoru nalazi u Turskoj

Piše desk  /  11.08.2022., 07:07h

Presuđeni ratni zločinac i nekadašnji zapovjednik Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin napustio je BiH i umjesto u zatvor otišao u Tursku, piše ATV.

Sud BiH je krajem travnja izrekao Mahmuljinu pravomoćnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Jedan od odvjetnika iz tima obrane informirao je Sud BiH o odlasku Mahmuljina, ali tek nakon što je napustio BiH.

"Osuđeni Sakib Mahmuljin nije upućen na izdržavanje kazne zatvora, s obzirom na to da se, prema informaciji koju je dostavila njegova odvjetnica, nalazi na liječenju u Turskoj. S tim u vezi, Sud obavlja potrebne izviđajne radnje u pogledu navoda odvjetnice, te će, u daljnjem tijeku postupka upućivanja poduzeti adekvatne zakonske radnje. Sud napominje da osuđenom tijekom krivičnog postupka, sve do okončanja, nisu bile izrečene mjere zabrane", rečeno je u Sudu BiH za RTRS.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je ovdje riječ o klasičnom bijegu, koje je pomogao Sud BiH.

"U skladu sa zakonom o izvršenju krivičnih sankcija je vrlo jasno propisano da se onog trenutka kada presuda postane pravomoćna osoba upućuje na izdržavanje kazne. Znamo da je u travnju postala pravomoćna ", rekao je Kojić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:00