StoryEditor

POZVAO NA BORBU PROTIV SRBA I HRVATA Hadžihafizbegović: Isus bi zabranio Thompsona

Piše D  /  30.05.2019., 10:05h

"Ja sam došao na te proteste da netko ne potcjenjuje moju inteligenciju, da mogu mirno stati pred ogledalo, pred svoju djecu, pred zastavu BiH, pred šehidsko mezarje jer moji drugovi koji su ginuli za ovu državu nisu ginuli sigurno da bi Pandža primao novac i hodao slobodno."

Razlog svog dolaska na protest vidi u širem društvenom problemu "lobotomiziranja" društva.

"Kontekst mog odlaska na ove proteste nije Tegeltija. Ja politički promišljam jer ako se vi ne bavite politikom nemojte se ljutiti ako ona sutra počne baviti vama. Ja otvaram jednu opću priču, Tegeltija je samo obični dnevno-politički slučaj", kazao je.

Osim o prosvjedima, glumac je govorio i o ponašanju i radu Milorada Dodika, Dragana Čovića, stradanju Dženana i Davida, ali i o nacionalizmu rekavši "da je Isus Krist živ, on bi zabranio Thompsona."

Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nazvao je osrednjim političarem, a njega i Dragana Čovića okarakterizirao je kao najveće razgrađivače države:

"Kako da se dogovorimo sa ljudima koji su se dogovorili da razgrađuju ovu zemlju? Klipove u Bosni i Hercegovini podmeću dva čovjeka: Dodik i Čović. Moramo se boriti protiv onih koji su njihovi sljedbenici."

Podsjećamo, Dodik i Čović su na izborima odnijeli uvjelrjive pobjede unutar srpskog odnosno hrvatskoga naroda. Dakle, glumac poziva na borbu protiv većine građana BiH srpske i hrvatske nacionalnosti.

Glumci, pisci, umjetnici i intelektualci u BiH se ne angažuju dovoljno politički, buntovnički jer kako je kazao Hadžihafizbegović - misle da ne mogu ništa promijeniti. No, kako kaže - potrebno je probuditi empatiju.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 18:28