StoryEditor

Poznato tko su bh. veleposlanici u svijetu: Niz spornih kadrova Komšića i Bećirovića

Piše desk  /  20.03.2023., 15:31h

Na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabrani su novi diplomatski predstavnici BiH u svijetu, a predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izabrala je veleposlanike iz reda srpskog naroda nakon prijedloga predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Tako će novi ambasador u Rumunjskoj biti Milorad Živković, put Mađarske će Biljana Gutić Bjelica, u Srbiju će Aleksandar Vranješ, dok će Siniša Bencun u Austriju.

Novi šef misije BiH u UN u Ženevi trebao bi biti Bojan Vujić, dok će šef misije BiH pri Europskoj uniji biti Obrad Kesić.

Siniša Berjan izabran je za novog veleposlanika BiH u Kini, dok će u ured u Grčkoj ići Dragan Vuković.

Za veleposlanika u Sjevernoj Makedoniji izabran je Dragan Jaćimović, u Švicarsku će Boro Bronza, dok će veleposlanica BiH u Poljskoj biti Koviljka Špirić, pišu Nezavisne novine.

Tu su još i Duško Kovačević, kao veleposlanik u Izraelu, Aleksandar Bogdanić u Kanadi, Aleksandra Mičić u Bugarskoj.

Listu bh. diplomata koji su izabrani iz reda srpskog naroda zatvaraju Bojan Đokić, kao veleposlanika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Tatjana Telić kao konzul u Chicagu i Vera Sajić kao konzul u Stuttgartu.

Podsjetimo, imena veleposlanika srpskom članu Predsjedništva BiH predlaže predsjednik Republike Srpske u skladu sa Ustavom Republike Srpske. Poznata su i imena veleposlanika koji dolaze iz reda Bošnjaka i Hrvata.

Denis Bećirović, bošnjački član Predsjedništva BiH za veleposlanike je izabrao: Damira Arnauta (Njemačka), Osmana Topčagića (Velika Britanija), Erola Avdovića (Belgija), Zlatka Lagumdžiju (Ujedinjene nacije), Harisa Bašića (Vijeće Europe), Amiru Arifović-Harms (Italija), Anesu Kundurović (Danska), Elma Kovačevića-Bajtal (Hrvatska).

Od Bećirevićevih imenovanja po negativnom se ističu Erol Avdović, koji se tijekom posljednje predizborne kampanje ponašao kao klasični bot SDA i širio je kroatofobnmu histeriju, dok o Zlatku Lagumdžiji i ne treba trošiti riječi

Hrvatski (u stvarnosti drugi bošnjački) član Predsjedništva BiH Željko Komšić za veleposlanike je izabrao: Dragan Mihaljević (Turska), Sven Alkalaj (SAD), Vanja Filipović (šef misije pri NATO), Slavko Matanović (Jordan), Dario Novalić (Slovenija), Danka Savić (šef misije BiH u međunarodnim organizacijama smještenim u Austriji), Mato Zeko (Japan).

Podsjetimo kako je Alkalaj u studenom ove godine u Vijću sigurnosti UN odžao govor u kojem je kritizirao zapadne zemlje te pokušao svrstati BiH uz Rusiju po pitanju legitimiteta visokog predstavnika u BiH.

Dnevnik.ba

25. svibanj 2023 12:46