StoryEditor
rusi sude hrvatu

Poznati novinar o zatočenom Hrvatu: "Znam više o Prebegu nego što objavljuju naši goebbelsi, za pet minuta guglanja pronašao sam desetke odvjetnika u Donjecku..."

Piše desk  /  16.08.2022., 12:56h

Hrvat Vjekoslav Prebeg izveden je u utorak pred sud Narodne Republike Doneck, na istoku Ukrajine nakon što je u svibnju zarobljen u Mariupolju. Tereti ga se da se kao plaćenik borio na Ukrajinskoj strani i prijeti mu smrtna kazna ili doživotni zatvor.

O cijelom slučaju oglasio se i hrvatski istraživački novinar Robert Valdec koji je pritom kritizirao hrvatsku. Po njegovom viđenju, moglo se učiniti više za zarobljenog Hrvata, prenosi dnevno.hr.

Sve optužbe Prebeg je negirao, a kako se doznalo nakon zarobljavanja, on je pripadnik ukrajinske vojske oko tri godine. U vojsku je ušao kako bi dobio državljanstvo budući da je tamo upoznao djevojku s kojom je želio ući u brak. Međutim, kako on nema državljanstvo, Rusi ga tretiraju kao plaćenika.

“Ovog mi je dečka izuzetno žao, tim više jer o njemu znam ponešto više od onog što objavljuju ‘naši’ Goebbelsi. Ne laskam si da se razumijem previše u diplomaciju, a još manje u međunarodno pravo, vidim da su se o svemu raspisali veliki stručnjaci, pa možda ja lupam bez veze.

Ali…, dosta toga mi djeluje nelogično u postupanju naših vlasti.

Npr.:

‘Službeni Zagreb “odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima“, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskim poslova’

‘Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom obitelji.’

Prvo, do mišljenja ‘službenog Zagreba’ oni koji drže uhićenog Prebega i sude mu, stalo je, otprilike, kao do prišta na guzici pijanog beskućnika iz predgrađa Kalkute.

Drugo, to što su ovi sa Zrinjevca ‘u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima’ posve će sigurno neizmjerno impresionirati i uplašiti Prebegove tamničare.

A ‘ukrajinske vlasti i drugi partneri’ poslati će jaki odvjetnički tim da pokuša na sudu obraniti nesretnog Hrvata. Ili će Zelenskij osobno doći na sud… Malo morgen, rekao je nekada netko.

Nego, za 5 minuta guglanja, pronašao sam desetke odvjetnika u Donjecku. Neki od njih zacijelo bi se prihvatio obrane i Prebeg bi, posve sigurno, imao bar malo bolju poziciju, a i osjećao bi da se njegova država doista trudi spasiti ga.

Amerikanci, Britanci i još neki, pregovaraju izravno o sudbini svojih građana, pokušavaju ih izvaditi, spasiti. No naši pjevuše svoju najdražu: ‘mi stojimo postojano, kano klisurine…”, napisao je Valdec.

Ranije je slučaj Vjekoslava Prebega komentirao i Luka Mišetić koji je u Haagu branio generala Gotovinu.

Bez obzira što oni nisu međunarodno priznati, pravila međunarodnog humanitarnog prava vrijede i za njih i oni moraju tog Hrvata tretirati u skladu sa svim pravilima i zakonima međunarodnog humanitarnog prava”, istaknuo je odvjetnik Luka Mišetić u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Hrvojem Krešićem.

Nema sumnje da će i suđenje i presuda biti u svrhu ratne propagande, no u svemu bi važnu ulogu mogla imati i pragmatičnost.

”Ne bih očekivao smrtnu kaznu, ali sigurno da će biti drastična kazna, oni će tog Hrvata držati de facto kao taoca i iskoristiti možda za razmjenu u budućnosti možda nekih ruskih ljudi koji su zarobljeni i presuđeni u Ukrajini”, smatra Mišetić.

Isti je sud Marokancu i dvojici Britanaca, koji su se također borili u ukrajinskoj vojsci, dosudio smrtnu kaznu, no njeno izvršenje još nije izgledno, njihovim se slučajevima služi u propagandne svrhe pa to treba očekivati i kod zarobljenog Hrvata.

Državi ostaje samo raditi u strogoj tišini, a na tom je tragu bila i izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića sredinom svibnja: ”Molim samo da mu hrvatski političari i pozeri svojim izjavama ne otežavaju poziciju. Drago mi je što sam ga vidio na televiziji, to mi je nekako jamstvo da će se vratiti živ, kad su ga već pokazali, kad ga Rusi vode okolo kao trofej. I tu bih stao, ako ne mogu pomoći, ne želim odmagati”.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 05:08