Article_Top_970x250

Poznati detalji Milanovićeve inauguracije: Neće zvati nikoga iz Crkve, Mesića i Josipovića hoće

novi hrvatski predsjednik

Poznati detalji Milanovićeve inauguracije: Neće zvati nikoga iz Crkve, Mesića i Josipovića hoće

velj 05, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na predsjedničku inauguraciju Zorana Milanovića, koja će se održati na Pantovčaku 18. veljače u 12 sati, pozvano je 39 osoba u tri kategorije – dužnosnici po funkcijama, među njima i dvojica bivših predsjednika, obitelj izabranog predsjednika i članovi njegovog izbornog stožera.

Rekao je to novinarima voditelj Ureda izabranog predsjednika Orsat Miljenić najavivši da će nakon službenog dijela inauguracije odmah biti održana i primopredaja dužnosti, prenosi Hina.

"Inauguracija će biti 18. veljače u 12 sati u Uredu predsjednice, trajat će sat, sat i 15 minuta. U prvom dijelu će biti samo polaganje prisege i govor izabranog predsjednika. Nakon toga će biti kratak koktel i nakon toga smo zamislili da se odmah izvede primopredaja, što nije dio same inauguracije. Ali s obzirom na to da je ovo jedna radna inauguracija, na neki način, da bude spojeno jedno s drugim", rekao je Miljenić u Uredu izabranog predsjednika na Iblerovom trgu u Zagrebu.

Tri kategorije gostiju

Što se tiče 39 pozvanih osoba na inauguraciju, rekao je, riječ je o tri kategorije.

"To su dužnosnici po funkcijama, predsjednik vlade i uži kabinet vlade, predsjednik Hrvatskog sabora i Predsjedništvo sabora, načelnik Glavnog stožera OS RH i predsjednik i suci Ustavnog suda, koji su dio ceremonije. Drugi dio je obitelj izabranog predsjednika Milanovića i treći je stožer, dakle ljudi koji su s njim prošli kampanju", rekao je Miljenić.

Pozvani su uzvanici po funkcijama, odnosno neće biti predsjednika stranaka, diplomata ni predstavnika Crkve.

Na inauguraciji na Pantovčaku tako će, uz aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, od dužnosnika biti predsjednik sabora Gordan Jandroković i pet potpredsjednika sabora, premijer Andrej Plenković i četiri potpredsjednika vlade, predsjednik Vrhovnoga suda Đuro Sessa, načelnik Glavnog stožera i general Mirko Šundov.

Inauguraciji u svečanoj dvorani na Pantovčaku nazočit će i dva bivša predsjednika Republike – Stjepan Mesić i Ivo Josipović, Milanovićeva supruga Sanja sa sinovima te Milanovićeva majka Gina, kao i 19 članova izbornoga stožera izabranog predsjednika.

Na ceremoniji inauguracije sudjelovat će predsjednik i suci Ustavnoga suda, izvođači himne te klapa HRM-a, a na platou ispred Ureda predsjednice/predsjednika na Pantovčaku bit će orkestar HV-a i postroj Počasno-zaštitne bojne.

Milanović će prisegu položiti pred predsjednikom Ustavnoga suda, a sam scenarij inauguracije predviđa dolazak uzvanika u svečanu dvoranu, nakon toga dolazak sudaca Ustavnoga suda, a potom izabranog predsjednika Milanovića sa suprugom.

Slijedi izvođenje himne, polaganje prisege, potpisivanje prisege, govor, glazbena točka te koktel za uzvanike, doznaje se u Uredu izabranog predsjednika.

Sve je, kaže Miljenić, napravljeno u dogovoru i konzultacijama s Uredom predsjednice.

Primopredaja dužnosti bit će na prvom katu u Uredu predsjednice Republike.

Miljenić nije htio govoriti o tome tko će biti dio Milanovićevog tima na Pantovčaku. "To je posao kojim se bavi izabrani predsjednik i kada bude procijenio da treba informirati javnost, to će napraviti", rekao je.

Dnevnik.ba