StoryEditor

Poznata većina detalja oko inauguracije Zorana Milanovića

Piše D  /  05.02.2020., 09:02h

Na inauguraciju Zorana Milanovića, kako je doznao Jutarnji list, bit će pozvano 38 uzvanika, plus 13 sudaca Ustavnog suda na čelu s predsjednikom Miroslavom Šeparovićem.

Bit će tu i predsjednik Vlade Andrej Plenković kao i četvorica njegovih potpredsjednika, Davor Božinović, Zdravko Marić, Damir Krstičević i Predrag Štromar, kao i Predsjedništvo Hrvatskog sabora, u kojem su predsjednik Gordan Jandroković te potpredsjednici Milijan Brkić (HDZ), Željko Reiner (HDZ), Furio Radin (talijanska nacionalna manjina), Božo Petrov (Most) i Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

Na popisu je i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, ali i bivši predsjednici Republike - Kolinda Grabar-Kitarović, Ivo Josipović i Stjepan Mesić, kao i predsjednik HAZU Velimir Neidhardt.

Uz Milanovića će biti njegova supruga Sanja Musić Milanović, majka Gina, a moguće je, navodi ovaj dnevni list, i dvojica sinova, jedan sigurno.

Inauguracija bi trebala trajati najviše do sat vremena, a odvijat će se u svečanoj dvorani u prizemlju Vile Zagorje. Milanović bi na kraju ceremonije svoju prethodnicu, Kolindu Grabar Kitarović, trebao dopratiti do automobila kojim će se odvesti s Pantovčaka.

Milanović će izgovoriti rečenicu ‘Tako mi Bog pomogao‘, intonirat će se hrvatska himna, a o eventualnim dodatnim glazbenim točkama, kažu sugovornici, još se razgovara. Milanović neće nositi predsjedničku lentu, a neće biti garde niti straže.

Dosadašnje inauguracije koštale su oko 600.000 kuna, za ovu se osigurali 650.000 kuna, ali će se novac prenamjeniti.

Orsat Miljenić sigurno će biti predstojnik Ureda, a Nikola Jelić glasnogovornik, piše Jutarnji list.

Kada je pak riječ o budućem savjetničkom timu novog predsjednika, još ništa nije do kraja definirano, ali i dalje se u neslužbenim razgovorima spominju isti ljudi. Novinari Jutarnjeg lista uspjeli su doći do jednog novog imena.

Riječ je o izglednom savjetniku za vanjsku politiku, a to bi mogao postati Mato Škrabalo. Riječ je o sinu pokojnog Ive Škrabala, koji je 2012. Milanoviću kao premijeru bio savjetnik za vanjsku politiku, a potom je 2013. imenovan stalnim predstavnikom RH u Europskoj uniji.

Plenković i Grabar-Kitarović su ga u studenom prošle godine povukli s tog mjesta i postavili Irenu Andrassy, a Škrabalo je vraćen u MVP.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 06:41