StoryEditor

Poznat je vjerojatni uzrok požara u kojemu su stradali najbolji prijatelji

Piše D  /  07.06.2021., 07:06h

Podsjetimo, u požaru koji je izbio u vikendici u Puričanima kod Bjelovara poginula su dva nerazdvojna prijatelja - 27-godišnji Mario P. i 26-godišnji Luka M., obojica iz Bjelovara. Zajedno su pohađali Turističko-ugostiteljsku prehrambenu školu u Bjelovaru te su radili u istoj tvrtki i bili nerazdvojni prijatelji.

Kako je objavio Mojportal, jedan od njih mijenjao se za smjenu kako bi mogao doći na feštu u Puričane. Na  zabavi u vikendici bilo je još desetak ljudi koji su se po završetku fešte uputili svojim kućama. Dva najbolja prijatelja ostala su prespavati u vikendici kako bi ujutro sve počistili.

Kako doznaje Index, vlasnik vikendice u kojoj je planuo požar je otac jednog od dvojice mladića. 

Policija i vatrogasci su dojavu o požaru zaprimili jučer u 5:13. Vatru koja je, po svemu sudeći, izbila u gornjem dijelu vikendice ugasili su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Bjelovara.

Kad su policajci ušli u kuću nakon gašenja požara pronašli su dva karbonizirana tijela, pri čemu je jedno tijelo bilo znatno više karbonizirano od drugog. Zbog toga će biti potrebno napraviti analizu DNA kako bi se nepobitno utvrdio identitet tragično preminulih mladića.

Uzrok požara vjerojatno je bio - opušak

Iako su se tijekom dana proširile informacije da je požar možda izazvao žar iz kamina na kojem je društvo tijekom dana i večeri peklo meso, to gotovo sigurno nije točno. Naime, dotični kamin je više metara udaljen od vikendice, a požar je, doznaje Index, buknuo u gornjem dijelu vikendice. 

Očevidom je rukovodila zamjenica županijskog državnog odvjetnika Larisa Kerekeš, uz stručnu pomoć vještaka iz Centra za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić i bjelovarskih policajaca.

Iako policija, odnosno Županijsko državno odvjetništvo, još uvijek nije službeno utvrdila uzrok požara, jedno je sigurno - uzrok nije tehničke prirode, odnosno nije ga izazvao kratki spoj ili instalacije, nego ljudska radnja.

Index je doznao da istražitelji sumnjaju na to da je požar u gornjem dijelu vikendice izazvao opušak cigarete.

Službena identifikacija tijela mladića bit će, doznaje se, gotova u utorak.

Susjed: Prestrašno, teško mi je pričati

"Sjedio sam na svojoj terasi i slušao glazbu koju su puštali jer je bila baš dobra. Negdje oko ponoći sam zaspao, a jutros nisam mogao vjerovati što sam čuo. Prestrašno. Teško mi je pričati", kazao je za Mojportal Davor Kudumija, susjed koji živi nedaleko od vikendice u kojoj se dogodila tragedija.

Isti portal navodi da je mlađi od poginulih mladića, Luka M., bio odličan kuglač, koji je 2018. osvojio drugo mjesto na juniorskom prvenstvu Hrvatske, a iste godine odjenuo je i reprezentativni dres na Svjetskom prvenstvu u rumunjskom Cluju i tako postao prvi Bjelovarčanin kojemu je to pošlo za rukom u tom sportu.

"Bio mi je kao brat. Ne mogu doći k sebi i prestati plakati od kad sam čuo. Bio je tako dobar dečko, neiskvaren, pošten, iskren, pravi prijatelj. Jednostavno ne znam što bih rekao. Znam ga od njegove šeste godine, kada je došao na kuglanu. Kolega i ja smo ga učili kuglati, vozili na natjecanja, ma strašno", rekao je za Mojportal Željko Košutić, kapetan u Kuglačkom klubu Bjelovar i prijatelj stradalog mladića.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:08