StoryEditor
stabilno stanje

Pozitivne vijesti: Trudnica iz Sarajeva koja je hitno prebačena u Zagreb više ne koristi pomoć respiratora za disanje

Piše Desk  /  20.10.2021., 11:38h
Prethodnog vikenda svi su pratili vijesti vezane za trudnicu iz Sarajeva koja je hitno prebačena u Zagreb zbog neophodnog tretmana na ECMO aparatu. Ona je sada u stabilnom stanju i ne koristi pomoć respiratora prilikom disanja.

Naime, podsjećamo, trudnica je u 21. tjednu trudnoće oboljela od teškog respiratornog distres sindroma (ARDS), a bila je smještena u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Zahvaljujući direktoru sarajevske bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović ona je hitno prebačena u Zagreb u bolnicu "Dr. Fran Mihaljević".

Da je sada bolje potvrdio je zamjenik direktorice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Zoran Barušić u emisiji na HRT-u.

- U ovom trenutku nemam dozvolu obitelji trudnice iz Sarajeva da nešto više govorim o njenom zdravstvenom stanju, ali ću samo kazati jednu ohrabrujuću vijest - ona više ne koristi pomoć respiratora prilikom disanja. Dodat ću da je u stabilnom stanju - kazao je Barušić.

U Općoj bolnici nemaju ECMO aparat zbog čega je pacijentica prebačena.

- Vođeni iskustvom, znanjem i mogućnostima, već prije ovog najcrnjeg scenarija, kojeg smo očekivali s obzirom na brzu evoluciju bolesti, pokušali smo učiniti sve, kontaktirali smo kolege s Kliničkog centra u Sarajevu, Banja Luci, kolege iz Zagreba i sve koji imaju iskustva u liječenju ovog stanja da nam pomognu, imajući u vidu da će vrlo brzo pacijentici zatrebati i liječenje putem aparata ECMO, kojeg u Općoj bolnici u Sarajevu trenutno nemamo. Dobili smo odgovore da ili nemaju ECMO aparat ili je jedan koji imaju zauzet liječenjem drugog pacijenta - ispričao je dr. Gavrankapetanović za "Avaz" prije nekoliko dana, kada je 31-godišnja trudnica prebačena u hrvatsku prijestolnicu.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 04:56