Article_Top_970x250

Požarna fronta prijetila obiteljskim kućama na području općine Tomislavgrad

HNŽ

Požarna fronta prijetila obiteljskim kućama na području općine Tomislavgrad

velj 25, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na području općine Tomislavgrad od srijede je aktivno nekoliko požara u kojima uglavnom gori suha trava i nisko raslinje te dio borove šume, a na prostoru Buhova vatrena stihija u jednom je trenutku zaprijetila i obiteljskim kućama.

Kako se doznaje od zapovjednika Profesionalne vatrogasne postrojbe Tomislavgrad Mate Jurčevića, požari su zahvatili područje iznad Mesihovine, oko Roškog polja, Kazaginca, Liskovače, Buhova, a trenutno su vatrogasci raspoređeni oko Gornjeg Brišnika, prenosi Fena.

Za vatrogasce je najizazovnije bilo na prostoru Buhova gdje je požar sinoć prijetio obiteljskim kućama, a vata se opasno približila i prostor borove šume prema Kologaju.

- Požari su gašeni tijekom cijelog jučerašnjeg dana i noći, a to je nastavljeno i danas, te je intervencijom vatrogasaca spriječeno daljnje širenje, posebno u naselju Buhova, gdje je vatra došla do praznih obiteljskih kuća zaraslih u visoku travu. Usprkos buri koja je puhala, kuće su spašene, a vatra usmjerena od naselja. Požar smo danas uspješno odbili i od kuća i imovine na prostoru Gornjeg Brišnika te smo njegovo širenje spriječili prema Drmića stajama - kazao je za Fenu Jurčević.

U gašenju ovih požara uključena je bila Profesionalna vatrogasna postrojba Tomislavgrad, a pomagali su im i djelatnici tomislavgradske šumarije, kao i stanovnici ugroženih naselja.

Po zapovjednikovim riječima, uzrok svih požara je ljudska nepažnja i nepoštivanje općinske odluke o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru.

Dnevnik.ba