Article_Top_970x250

Požari kod Černobila su sve gori, strahuje se od širenja radioaktivnog pepela

gore već gotovo tri tjedna

Požari kod Černobila su sve gori, strahuje se od širenja radioaktivnog pepela

tra 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Šumski požari u ozračenoj zoni isključenja kod Černobila gore već gotovo tri tjedna, a snažni vjetrovi danas su još više pogoršali situaciju.

„Brzina vjetra u ovom trenutku doseže 21 kilometar na sat”, objavila je državna agencija zadužena za to pretežito nenaseljeno područje.

Više od 1200 vatrogasaca gasilo je danas nekoliko požara u tom području, navodi se u priopćenju, dodajući da ne postoji rizik za uništeni černobilski reaktor na koji je postavljen zaštitni 'sarkofag'.

„Nema prijetnje za zaštitnu kupolu, skladište radioaktivnog otpada i druge važne objekte u zoni isključenja”, ističe se.

Černobilska katastrofa koja se dogodila 1986. smatra se najgorom nuklearnom katastrofom u povijesti.

Strah od širenja radioaktivnog pepela

Šumski požari u černobilskoj zoni i drugdje u Ukrajini izbili su u vrijeme relativno suhih vremenskih uvjeta zadnjih tjedana nakon zime tijekom koje nije palo dovoljno snijega.

Stručnjaci za okoliš strahuju da bi požari mogli uzdignuti u zrak radioaktivni pepeo koji bi se mogao proširiti na 100-ak kilometara udaljen Kijev.

Savezne vlasti pripisale su jako zagađen zrak u Kijevu zadnjih dana požarima u obližnjoj regiji Žitomir, uvjeravajući da su razine radijacije u gradu u okviru prihvatljivog.

„Radijacija u Kijevu i kijevskoj regiji u normalnim je okvirima i ne prelazi prirodne pozadinske razine”, istaknula je u srijedu Državna služba za izvanredne situacije.

To ponavlja već nekoliko dana.

Visoki dužnosnik za okoliš, Egor Firsov, rekao je na početku požara da je radijacija u černobilskoj zoni 16 puta viša od normalne pozadinske razine.

Dnevnik.ba