StoryEditor

Požari kod Černobila gore cijeli tjedan

Piše D  /  10.04.2020., 03:04h

Šumski požari koji su izbili u radijacijom kontaminiranom području Černobila u Ukrajini, ne posustaju već tjedan dana, a vatrogasci i u petak nastavljaju bitku protiv vatrene stihije.  

U petak požare u gotovo nenastanjenom području gasi skoro 400 vatrogasaca, trostruko više nego prije tjedan dana.

Stručnjaci se pribojavaju da bi požari mogli podignuti radioaktivni pepeo na tlu, no ukrajinske vlasti objavile su da su razine radijacije, kako trenutno izgleda, unutar prihvatljivih normi.

Stanovnici glavnog grada strahuju da bi radioaktivni oblak mogao stići do Kijeva, prenosi Hina.

Vatra je zahvatila više od 100 hektara šume oko centrale, stotinjak kilometara sjeverno od Kijeva. U gašenju požara sudjeluju i dva zrakoplova te jedan helikopter.

Pod istragom da je izazvao najmanje jedan lokalni požar je 27-godišnji stanovnik gradića nedaleko od zone isključenosti.

Prijeti mu do pet godina zatvora, a vjeruje se da je palio travu i smeće te da nije uspio obuzdati požar zbog vjetrovitog vremena, objavila je policija.

Nuklearna katastrofa u Černobilu 1986. najgora je nuklearna katastrofa u povijesti.

Reaktor broj 4 centrale u Černobilu eksplodirao je 26. travnja 1986. i kontaminirao do tri četvrtine Europe. Nakon te katastrofe vlasti su evakuirale više stotina tisuća stanovnika.

Tri preostala reaktora centrale su nastavila funkcionirati nakon nesreće. Posljednji je zaustavljen 2000. godine što je predstavljalo kraj proizvodnje struje u Černobilu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:02