Article_Top_970x250

Požari haraju Australijom, stanovništvo pozvano na evakuaciju

kaotična situacija

Požari haraju Australijom, stanovništvo pozvano na evakuaciju

pro 28, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: EPA

Stanovnici dva naselja na jugu Australije u državi Viktoriji pozvani su danas na evakuaciju zbog nekontroliranog požara u njihovoj blizini.

Vlasti su objavile da bi požar mogao tijekom iduća dva dana progutati gradić Goongerah oko 450 kilometara istočno od Melbournea u kojemu živi nekoliko desetaka ljudi te obližnje mjesto Martins Creek.

"Ovo vam je možda posljednja prilika da to učinite prije širenja požara", navodi se u upozorenju službe VicEmergency.

"Ako odlučite ostati, hitne službe možda vam više neće moći pomoći", dodaje se.

Pad temperatura u mnogim dijelovima Australije tijekom božićnog tjedna pomogao je kontroli nekih požara no, prema prognozama, temperature će opet porasti i stvoriti nove izazove vatrogascima.

Jučer su u nekim dijelovima Južne Australije temperature porasle na više od 40 stupnjeva Celzija, a u glavnom gradu države Victorije Melbourneu u ponedjeljak bi se moglo izmjeriti i 43 stupnja Celzija.

Veliki dijelovi Australije bilježe već nekoliko sušnih godina zaredom što pogoduje širenju požara i ugrožava prirodu i životinjski svijet.

U požarima je od rujna uništeno više od četiri milijuna hektara raslinja u pet australskih država, a osam izgubljenih života rezultat je tih požara, prenosi Hina.

Dnevnik.ba