StoryEditor
ne smiruje se

Požar u Sloveniji i dalje divlja: Evakuirano 10 sela, vatrogasci su na rubu snaga, svi se nadaju kiši

Piše hina  /  23.07.2022., 10:07h

Veliki požar na slovenskom Krasu i dalje se širi unatoč velikim naporima vatrogasaca na zemlji i gašenju iz zraka, a do smirivanja bi moglo doći idućeg tjedna kad meteorolozi očekuju veće oborine na tom području.

Na terenu je u noći na subotu oko 800 vatrogasaca "držalo liniju" fronte požara i gasilo "manja žarišta", rekao je medijima u suboutu ujutro Stanko Močnik, vođa vatrogasne intervencije koji upozorava da su vatrogasci već vrlo iscrpljeni.

Zbog gustog dima na području požara noć u svojim domovima nisu proveli stanovnici 10 sela koja su preventivno evakuirana, a požar se od jutros gasi s do sada najvećim kapacitetima iz zraka koji su na raspolaganju.

Od jutarnjih sati u gašenju sudjeluje 11 helikoptera, a očekuje se da će se u intervenciju opet uključiti i hrvatski kanader, potvrdio je za medije zapovjednik slovenske civilne zaštite Srečko Šestan.

"Nadamo se da će vatrogascima uz potporu iz zraka ujutro uspjeti ograničiti požar", dodao je.

Upozorio je da je najbolje vrijeme za gašenje u ranim jutarnjim satima budući da se oko 11 sati obično promijeni situacija jer vjetar promijeni smjer, što se pokazalo i u petak kad se južni vjetar preokrenuo u jaču buru.

Slovenski mediji prenose najave meteorologa da bi jače oborine na području gdje bukti požar mogle početi padati idući tjedan, oko utorka, što bi znatno promijenilo sada tešku situaciju koja traje već sedmi dan.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 12:36