StoryEditor

Povratak novinarskim standardima jedini alat protiv "fake news"

Piše D  /  16.01.2018., 05:01h

Povratak temeljnim vrijednostima struke i novinskih standarda u provjeri činjenica, te poštivanje novinskih formi jedini je pravi alat kojim mediji mogu graditi svoj utjecaj i vratiti vjerodostojnost, zaključak je sudionika panela "Istinita ili lažna? Važno da je vijest ...", koji je održan u utorak na Veleučilištu VERN o širenju i utjecaju lažnih vijesti, tzv. fake news.

O tome tko su kreatori lažnih vijesti, s kojim ih ciljevima distribuiraju i kojim se metodama pritom služe, o ulozi mainstream medija i odgovornost PR stručnjaka, te je li demokracija zapravo omogućila stvaranje platformi za manipulacije, svoja su mišljenja iznijeli medijski stručnjaci, novinari i eksperti za odnose s javnošću.

Povod panelu je rasprava o smjernicama Europske komisije za suzbijanje nepoželjnog komuniciranja na internetu i najave zakonskog rješenja protiv govora mržnje i širenja lažnih vijesti u Hrvatskoj, priopćeno je nakon rasprave.

Zamjenik predsjednika Vijeća za elektorničke medije Robert Tomljenović rekao je kako su lažne vijesti namjerno plasirane, provjerljive netočne informacije, koje se javljaju zbog pada povjerenja u medije. Vijeće dosad nije imalo prijava lažnih vijesti u Hrvatskoj, dodao je.

Vijeće Europe je u svom nedavnom dokumentu naznačilo otklon od termina lažnih vijesti, kao i Europska komisija, budući da su taj termin prisvojili političari radi pritiska na novinare. Predloženo je da se umjesto "fake news" koristi termin "informacijski poremećaj", a lažne vijesti su podijelili na nenamjerne pogrešne informacije, dezinformacije i točne informacije koje se plasiraju s namjerom nanošenja štete, kaže Tomljenović.

Hrvatski medijski prostor nema problema s lažnim vijestima, nego s fenomenom političkog i ljudskog obrambenog mehanizma. Pod termin ‘fake news‘ ili hibridno ratovanje stavlja se sve što se ne slaže s nečijim ideološkim i svjetonazorskim pogledima, ustvrdio je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

"Naši mediji nemaju problema s lažnim vijestima, nego s profesionalnim standardima koji se ne poštuju dovoljno, s transparentnošću vlasništva nad portalima, te s nepoštivanjem novinarskih formi", smatra Klarić.

PR stručnjak Krešimir Macan, koji odnedavno radi kao posebni savjetnik predsjednika Vlade, naveo je da se i ozbiljnim medijima dogodi da zbog pada profesionalnih standarda nenamjerno stvore lažnu vijest, koja se onda dalje širi.

"Zbog manjeg broja novinara u redakcijama, PR-ovci moraju proizvoditi skoro gotove vijesti i tu je njihova odgovornost u pripremi sadržaja, zbog čega sve više vremena ulažu u istraživanje tema i njezinu pripremu", rekao je Macan.

Novinar N1 televizije Hrvoje Krešić smatra kako su kod stvaranja "fake news" najveći problem društvene mreže, jer tradicionalni mediji će donekle zadržati ulogu "gate keepera" i kontrolu nad sadržajem, ali gube vjerodostojnost pred publikom jer su postali nepotrebni za prenošenje sadržaja.

"Sadržaj koji se bez provjere objavljuje preko društvenih mreža vodi ka urušavanju temelja demokracije, a jedan od tih temelja su i pravilno informirani građani“, upozorio je Krešić.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 18:22