Article_Top_970x250

Povlače lijekove protiv urinarnih infekcija: Štete mišićima, kostima i živčanom sustavnu

Pipem, Pipegal i Palin

Povlače lijekove protiv urinarnih infekcija: Štete mišićima, kostima i živčanom sustavnu

tra 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Europska medicinska agencija je odlučila da dozvole za stavljanje u promet lijekova koji sadrže cinoksacin, flumekvin, nalidiksinsku kiselinu i pipemidinsku kiselinu trebaju biti ukinute, kazali su u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Dodaju da su od spomenutih lijekova koji se povlače sa tržišta EU, u BiH dostupni samo lijekovi koji sadrže pipemidinsku kiselinu, a riječ je o lijekovima koji se izdaju na recept, a koji se koriste u liječenju urinarnih infekcija, prenose Nezavisne.

"To su lijekovi Pipem,  Pipegal i Palin. U interesu javnog zdravlja, uzimajući u obzir najnovije, na naučnim dokazima zasnovane preporuke EMA I PRAC, ALMBiH će ukinuti dozvole za stavljanje u promet ovih lijekova", navode u Agenciji.

Naglasili su da upotreba ostalih flurohinolona treba biti ograničena.

Pored toga, kako navode,  informacije o lijeku za zdravstvene radnike i informacije za pacijente će opisati onesposobljavajuća i potencijalno trajna neželjena djelovanja i savjetovat će  pacijentima da prekinu terapiju sa fluorohinolonskim antibioticima na prvi znak neželjenih djelovanja koji uključuju mišiće, tetive ili zglobove i živčani sustav.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250