Article_Top_970x250

Povijesni sastanak američkog i sjevernokorejskog čelnika, Donalda Trumpa i Kim Jong-una

prvi susret

Povijesni sastanak američkog i sjevernokorejskog čelnika, Donalda Trumpa i Kim Jong-una

lip 12, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Trump rukovali su se i oprezno nasmiješili kada su se u utorak susreli na povijesnom summitu u Singapuru. Prvi je to susret jednog aktualnog američkog predsjednika s vođom Sjeverne Koreje.

Uz Kima na sastanku s američkom delegacijom su i neki od njegovih najbližih suradnika: savjetnik Kim Yong Choi, koji je osobno uručio Kimovo pismo Trumpu u Bijeloj kući početkom lipnja, kada je izgledalo da je summit propao, prenosi Hina.

U delegaciji je i Ri Yong Ho, sjevernokorejski ministar vanjskih poslova, kao i Ri Su Yong, potpredsjednik Središnjeg komiteta Radničke partije Sjeverne Koreje. Na sastanku nije Kimova sestra Kim Yo Jong.

"Drago mi je što vas vidim gospodine predsjedniče", rekao je Kim široko se nasmiješivši kada mu je američki predsjednik pokazao uzdignut palac. Trump je rekao kako je siguran da će njihov odnos biti "sjajan". "Doista se izvrsno osjećam", rekao je Trump. "Ovo će biti sjajan susret i mislim da ćemo polučiti golem uspjeh. Mislim da će biti pravi uspjeh i da će naš odnos biti sjajan, u to ne sumnjam".

Na početku sastanka Kim je kazao kako je jasno da pred njima nije lak put. "Naravno da postoje izazovi, ali ja sam spreman učiniti ovo", kazao je Kim Trumpu na početku sastanka. "Mnogi će gledati na ovo kao na neku vrstu fantazije... kao iz filmova znanstvene fantastike", dodao je Kim.

Obojica su bila ozbiljna dok su izlazila iz automobila u hotel Capella na otoku Sentosi u Singapuru.

No uskoro su se nasmiješili i držali se za ruke, nakon čega je Trump poveo Kima u knjižnicu gdje su 40-ak minuta razgovarali u pratnji prevoditelja.

Dvojica čelnika su zatim počeli sastanak s izaslanstvima a  oko 6 sati po našem vremenu, sjeli na radni ručak.

Nakon ručka Trump je kratko rekao novinarima:

'Imali smo fantastičan sastanak, bolji nego što je itko mogao očekivati! Velik napredak - stvarno vrlo pozitivno. Sada idemo potpisati sporazum, kasnije ćete čuti više detalja'.

Dnevnik.ba


Article_Bottom_970x250