StoryEditor

Povećano nasilje protiv kršćana

Piše D  /  22.02.2019., 03:02h

UCFH je u zemlji aktivirao telefonsku liniju radi slušanja i bilježenja slučajeva nasilja, prijetnji i zastrašivanja raznih vrsta nad kršćanskim zajednicama. Podaci se ne razlikuju mnogo od onih iz 2018., u kojoj je u prosjeku mjesečno zabilježeno 20 slučajeva, prenosi KT.

„To je gotovo jedan slučaj nasilja dnevno. Tako su molitveni susret u državi Rajasthan prekinuli hinduistički ekstremisti koji su bacali kamenje i uzvikivali slogane protiv kršćana, s lažnim optužbama za obraćenje. Policija do sada nije poduzela ništa, nije podnijela ni službenu tužbu protiv krivaca“, rekao je odvjetnik Tehmina Arora, aktivist za ljudska prava i pravni savjetnik nevladine organizacije Alliance Defending Freedom.

Prema njegovu mišljenju, ako političke snage ne prestanu poticati ljude da sami kroje pravdu, kultura masovnog nasilja i nekažnjivosti postat će pravilo. „Težnja da se ne podnose tužbe protiv počinitelja nasilja, pokazuje prešutno suučesništvo između počinitelja nasilja i policije koja očito uživa pokroviteljstvo mjesnih političkih vođa i dužnosnika“, naznačio je odvjetnik.

U državi Uttar Pradesh dogodio se najveći broj slučajeva nasilja nad kršćanima. Od 29 prijavljenih slučajeva u siječnju, devet ih dolazi iz te savezne države. Način djelovanja koji je uslijedio u svih devet slučajeva isti je: mnoštvo u pratnji policije stiže na mjesto gdje se održava molitveni susret, počinju vikati slogane i tuku okupljene vjernike, uključujući žene i djecu. Onda policija uhiti ili zatvori svećenike ili pastore s lažnim optužbama za obraćenje. Neke snage koje planiraju ta djela, potiču mržnju prema određenoj zajednici kako bi stvorili podjelu.

I u državi Chhattisgarh situacija nije bolja, gdje su vjernici jednog sela protjerani iz svoje zajednice samo zato što su bili kršćani. U nekim mjestima u državama Himachal Pradesh i Tamil Nadu, kršćani su silom odvučeni u hinduističke hramove, a ekstremisti su im na čelu razmazali pepeo, prisiljavajući ih da se klanjaju hinduističkim bogovima. U Karnataki su pastora koji se mirno vozio na svom biciklu pogodili željezom u glavu i teško ozlijeđena ostavili na cesti. Također u Karnataki, mnoštvo je zapalilo građevinski materijal pohranjen na mjestu crkve u izgradnji, a pastir iste crkve pretrpio je opekline.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:37