StoryEditor
novi u nizu "incidenata"

Potvrđeno za Dnevnik.ba: U Jelahu je zastava hrvatskog naroda u BiH nasilno skinuta, praktično je jasno i tko je odgovoran

Piše J. Gudelj  /  01.06.2022., 14:22h

Zastava na katoličkom groblju u župi Jelah kod Tešnja nasilno je skinuta, potvrdio je za Dnevnik.ba Nikola Dadić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a općine Tešanj.

Nakon što je jučer policija iz PU Tešanj spriječila bošnjačkog novinara Miralema Merdića tijekom najavljenog odlaska na katoličko groblje u Jelahu kako bi skinuo zastavu Hrvata BiH, "netko" je uz okrilje noći odlučio završiti posao. Tako je tijekom noći uništenjem zastave hrvatskog naroda u BiH oskvrnavljeno spomen obilježje braniteljima HVO-a palim u Domovinskom ratu u tešanjskom kraju.

Kako nam je rekao gospodin Dadić, policija je na groblju u Jelahu napravila uviđaj i utvrđeno je kako je zastava skinuta nasilno. Jarbol zastave nije oštećen, no jesu nosači. Zastava Bosne i Hercegovine koja se također nalazi u neposrednoj blizini je netaknuta. Dadić je pozvao na smirenost  i istaknuo je kako ovo nije put kojim treba ići jedno društvo koje sebi želi dobro.

"Svima koji ovo rade želim poručiti kako se ovako ne gradi ni život ni suživot. Bosna i Hercegovina je trojedina država. Kad se napada identitet jednog od njenih naroda time se kida i dio Bosne i Hercegovine. Zajednički život je potrebno graditi djelima a ne samo retorički. Svaki narod ima pravo na svoju identitet, kulturu, jezik i simbole", rekao je Dadić.

Inače, cijela priča oko skidanja zastave hrvatskog naroda s mjesnog groblja u Jelahu vrti se oko osobe Miralema Merdića koja se predstavlja kao novinar lokalnog online medija. Merdić je na svojim profilima na društvenim mrežama najavljivao što će učiniti.

Dadić je pak naglasio kako u BiH postoji značajan broj mladih ljudi, koji nisu sudjelovali u ratu, ali su danas zadojeni ratnim ideologijama te podržavaju ovakve necivilizacijske činove.

"Rat je veliko zlo, to znaju svi koji su kroz njega prošli. Zbog tog treba graditi život u miru i toleranciji", istaknuo je.

Također, dodao je kako je HVO u tešanjskom kraju podnio ogromne žrtve za slobodu, stradalo je čak 110 branitelja te kako oni imaju pravo na dostojanstveno spomen obilježje sa zastavom pod kojom su se borili.

"Ne vraćajmo se u prošlost nego svi zajedno trebamo ići naprijed. Drago mi je što je policija vrlo korektno odradila svoj posao, isto tako trebaju postupiti i ostale institucije. Narod je sada uznemiren i ažuran rad institucija će doprinijeti da se sve ovo smiri."

Dotaknuo se i samozvanog novinara Merdića za kojeg je kazao kako je riječ o provokatoru koji traži pažnju te je apelirao na građane da ne odgovaraju na njegove postove na društvenim mrežama te da tako doprinesu stvaranju atmosfere mira koja je potrebna svima u BiH.

Inače, istovremeno s ovim događajem iz Jelaha i u Sarajevu su uništeni vijenci postavljeni u spomen na pale branitelja HVO-a Sarajevo a prije nekoliko mjeseci u Varešu je također strgana zastava hrvatskoga naroda u BiH koja je bila postavljena pred mjesnom crkvom. Prije nešto više od godinu dana u Općinskom vijeću Bugojna hrvatskim je pak vijećnicima osporavano pravo da govore hrvatskim jezikom te poručeno da "idu u Hrvatsku".

Također, u bošnjačkoj javnosti već se godinama gradi iznimno toksična atmosfera prema građanima BiH hrvatske nacionalnosti kao opravdanje za sustavno oduzimanje političkih prava Hrvatima kao konstitutivnom narodu Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba

29. studeni 2023 10:01