StoryEditor

Potvrđeno: Tužiteljstvo HNŽ potvrdilo da je formiran predmet o izbornoj prevari u Mostaru

Piše D  /  23.12.2020., 07:12h

Iz Tužiteljstva HNŽ HMS-u su potvrdili da je predmet formiran te kako se provjeravaju navodi iz prijave. Dodali su i da policija postupa pod nadzorom Tužiteljstva HNŽ.

Podsjećamo, u kaznenoj prijavi HNS-a navodi se da je analizom konačnog biračkog popisa za Grad Mostar koji je zaprimljen 16. 12. 2020. godine uočen veliki nerazmjer u broju prijavljenih birača na pojedinim biračkim mjestima u odnosu na broj prijavljenih birača navedenih u preliminarnom biračkom popisu od kolovoza 2020. godine.

-Postoji osnovana sumnja da su se pojedini birači, većinom bošnjačke nacionalnosti, prijavili fiktivno na nove adrese stanovanja da bi sudjelovali na točno određenim biračkim mjestima, a sve zbog promjene strukture glasača na biračkom mjestu i u konačnici zbog utjecaja na rezultate izbora, navodi se u prijavi HNS-a.

HNS je naveo da se radi se o više stotina slučajeva čija brojnost ukazuje na organizirano djelovanje.

U prijavi se dodaje da te osobe uopće ne žive na novoprijavljenim adresama te da je na pojedinim adresama prijavljen veći broj osoba, pa čak viši i od deset ih.

-Takve su prijave počinjene u gradskim područjima Jugozapad, Zapad i Jug, a posebno je upečatljivo fiktivno prijavljivanje adresa na gradskom području Jug i to naseljima Gubavica, Pijesci i Buna, stoji u kaznenoj prijavi.

Iz HNS-a su istaknuli da se radi o organiziranom djelovanju više osoba u cilju počinjenja navedenih kaznenih dijela s jedinim motivom da se nezakonitim postupanjem utječe na izborni proces, odnosno rezultate izbora u Gradu Mostaru.

Također. treba podsjetiti da još uvijek nisu poznati potpuni rezultati mostarskih izbora, a Središnje izborno povjerenstvo BiH posljednji je put rezultate ažuriralo jučer iza 14 sati. Zbog uočenih nepravilnosti, također jučer, naloženo je ponovno brojanje glasova na čak 70 biračkih mjesta u Mostaru što producira sumnju na regularnost izbornog procesa.

Dnevnik.ba

11. travanj 2024 23:07