Article_Top_970x250

Potvrđeno: Nalazišta zlata, srebra i drugih plemenitih metala kod Vareša su svjetske klase

objavio adriatic metals

Potvrđeno: Nalazišta zlata, srebra i drugih plemenitih metala kod Vareša su svjetske klase

srp 24, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Klix.ba

Kompanija Adriatic Metals, u čijem vlasništvu je bh. kompanija Eastern Mining, završila je preliminarnu procjenu potencijalnih nalazišta polimetala na lokaciji Rupice kod Vareša.

Također, nakon višemjesečnih istraživanja dopunjene su preliminarne procjene o resursima na lokaciji Veovača, također u Općini Vareš. Na osnovi podataka o istraživanjima procjenu je uradila kompanija "CSA Global“ iz Australije.

Izvršni direktor Adriatic Metalsa Paul Cronin ističe kako su preliminarni nalazi za Rupice i Veovaču vrlo ohrabrujući. 

"Od kada smo počeli istraživanja početkom 2017. godine potvrđeni su značajni mineralni resursi te postojanje plemenitih metala (zlato, srebro, platina, paladij op.a.) na poznatim nalazištima. Depoziti na lokaciji Rupice su svjetske klase i naše istraživanje će ići u smjeru potrage za mogućim širenjem područja izvan do sada otkrivene mineralizacije. Najnovija bušenja sugeriraju da se mineralizacija nastavlja na sjever na tom lokalitetu", naveo je Cronin, prenosi klix.ba.

Kako navodi, bit će potrebno nastaviti istraživanje u okvirima koncesijskog područja, ali već sada postoji značajna osnova za izradu studije obuhvata koja na koncu vodi ka studiji izvodljivosti za obnavljanje rudnika u Varešu. 

Oba nalazišta su u zoni koncesije koja je odobrena koncesionaru Eastern Mining. Istraživanja se vrše u skladu s pozitivnim zakonskim propisima Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Zeničko-dobojskog kantona, Općine Vareš s posebnim uvažavanjem i dobrom suradnjom s lokalnim stanovništvom, priopćeno je.

Dnevnik.ba