Article_Top_970x250

Potvrđeno još sedam zaraženih u Republici Srpskoj, ukupno 185 u BiH

koronavirus

Potvrđeno još sedam zaraženih u Republici Srpskoj, ukupno 185 u BiH

ožu 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je jutros da je broj zaraženih koronavirusom u tom bh. entitetu porastao za 7 osoba i sada iznosi 121, dok je u cijeloj BiH taj broj porastao na 185.

Testirano je ukupno 75 osoba, a sedam ih je pozitivno (tri žene i četiri muškarca).

Riječ je o jednoj osobi iz Banje Luke, dvije iz Bosanske Gradiške, tri iz Bosanske Dubice i jednoj iz Doboja.

Jučer je testirana 31 osoba iz karantene kod granice u Bosanskoj Gradiški i svi nalazi su negativni. Od danas će biti testirane i osobe kod GP Šamac.

Šeranić je kazao da su u RS-u pod nadzorom ukupno 16.443 osobe, a da je 1.041 osoba izašla iz nadzora. U Bosanskoj Gradiški u karanteni je u posljednja 24 sata boravilo 49 osoba (21 iz FBiH i 28 iz RS-a).

Sve osobe koje su pozitivne na koronavirus trenutno su u kućnoj izolaciji ili u karanteni.

Jučer je objelodanjeno da Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, zajedno s Sveučilišnim kliničkim centrom RS-a, kontinuirano nabavlja testove, a jedan dio i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. U međuvremenu se očekuje, kako navode, isporuka dodatnih 25.000 testova u suradnji s UNDP-jem.

Iz ovog entiteta je također ranije najavljeno da će krenuti u ofanzivniju reakciju na koronavirus, što podrazumijeva i potrebu masovnijeg testiranja.

Dnevnik.ba