11.09.2019., Zagreb - Snimanje emisije ”Tko zeli biti milijunas” s voditeljem Tarikom Filipovicem. Photo: Marin Tironi/PIXSELLMARIN TIRONI/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
polularni show

MILIJUN EURA? Što će biti s Milijunašem kada Hrvatska uđe u eurozonu

Piše desk  /  20.01.2022., 18:19h
Hrvatska će se 1. siječnja iduće godine pridružiti zemljama u eurozoni, a tada će euro zamijeniti kunu i postati službena valuta u našoj zemlji. Građane Hrvatske očekuju velike promjene, a mnoge zanima što će se dogoditi s nagradnim fondom u kvizu Tko želi biti milijunaš i hoće li se dogodine natjecatelji boriti za milijun eura umjesto dosadašnjih milijun kuna.

"U ovom trenutku možemo reći kako su sve opcije otvorene - nije u potpunosti isključena mogućnost da se naši natjecatelji natječu za milijun eura, ali vjerojatnija je opcija da će se stablo novca okvirno 'kretati' oko sadašnjih iznosa u kunama preračunatim u eure", rekli su za Index.hr s HRT-a.

Nagradni fond Milijunaša u nekim zemljama pokrivaju sponzori, a izgleda da postoji mogućnost da će i HRT razmisliti o toj opciji.

"Razmišlja se o tome da nagradni fond bude što atraktivniji, pa ćemo stoga razmotriti sve opcije koje budu na raspolaganju", kažu. Milijunaš je, kažu s HRT-a, i dalje jako popularan među gledateljima. 

"Gledanost Milijunaša danas i u razdoblju od 2002. do 2010. godine teško je usporediva, jer je medijski kontekst potpuno drukčiji i gledateljske navike su iz temelja promijenjene. Gledanost Milijunaša danas kreće se oko 15% sharea u premijernom prikazivanju. Također, važno je napomenuti da danas, jednako kao i prije 20 godina, imamo stalnu publiku koja ne propušta niti jednu novu emisiju Milijunaša", zaključuju.

Kolike su nagrade u Milijunaša u ostalim zemljama?

U albanskoj i kosovskoj verziji ovog kviza najviša nagrada bila je skromnih 50 tisuća eura. U Bugarskoj se za točan odgovor na 15. pitanje dobiva tek 100 tisuća leva, odnosno 385 tisuća kuna, a u Grčkoj je, kao i u Sloveniji, top nagrada 100 tisuća eura.

Neke zemlje koje su svoje valute zamijenile eurom povećale su i nagrade.

U njemačkoj inačici Milijunaša prije eura točan odgovor na 15. pitanje donosio je milijun maraka, a sada je milijun eura.

U Belgiji je prije eurozone top nagrada bila 20 milijuna franaka, odnosno 400 tisuća eura, nakon uvođenja eura korigirali su je na milijun. U Belgiji se Milijunaš više ne prikazuje.

Za milijun eura sada se bore natjecatelji u Austriji, Italiji, Nizozemskoj i Španjolskoj. U Mađarskoj se Milijunaš emitirao do prije tri godine, a tamo se igralo za 50 milijuna forinti, odnosno milijun i 50 tisuća kuna.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 05:42