Article_Top_970x250

Potvrđena presuda za zločin u Drvaru: Zavela susjeda pa ga nagovorila da joj ubije muža

ustavni sud odbio apelaciju

Potvrđena presuda za zločin u Drvaru: Zavela susjeda pa ga nagovorila da joj ubije muža

kol 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Mjesto ubojstva (FOTO: RTVBN)

Zora Trninić (43) iz Drvara odslužit će desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva muža Perice Trninića (40), jer je Ustavni sud BiH odbacio njenu apelaciju na presudu Vrhovnog suda Federacije BiH, pišu Novosti.

Ona je proglašena krivom jer je iz niskih pobuda poticala ljubavnika Miladina Bosnića (43), koji je osuđen na 14 godina zatvora, da ubije njenog muža. Bosnić je 30. kolovoza 2015. godine iz sačmarice upucao u glavu supruga svoje ljubavnice, u šumi Ataševac kod Drvara. 

Riječ je o presudi koju je izrekao Županijski sud u Livnu i potvrdio Vrhovni sud Federacije BiH, a u kojoj se navodi da je Zora Trninić iskoristila ljubav i privrženost Bosnića kako bi ga potaknula da joj ubije muža, jer je bio smetnja za nastavak njihove emotivne veze.

Trninić je podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH u kojoj je navelda kako su joj povrijeđena prava na pravično suđenje te da je došlo do bitnih povreda kaznenog postupka. Prije toga je tražila i privremeno puštanje iz pritvora, što je Ustavni sud BiH također odbio.

U apelaciji se navodi da je sud svojevoljno promijenio optužnicu i radnje Trninić označio kao poticanja, umjesto suučesništvo. U apelaciji se navodi da je najveću povredu sud napravio kada je naveo da je Perica Trninić "bio smetnja za ljubavne odnose optuženih". Za obranu su problematične i ocjene u pogledu motiva i niskih pobuda, ukazujući da je motiv moglo biti i obiteljsko nasilje od strane ubijenog, koje je kod Bosnića dovelo do želje da pomogne Trninić.

Inače, Bosnić je tijekom istrage priznao ljubavnu vezu koju su tijekom suđenja on i Trninićeva negirali. Prema ocjeni Županijskog suda, time su pokušali otkloniti motiv. U presudi se pojašnjava da je kobnog dana Trninić slala SMS poruke Bosniću "Eno ga kod štale, sam je, ići će u šumu", "Ako hoćeš dođi do štale, tu je najlakše", "Nađe li ga?" i drugo. Navode iz presude sud temelji ne samo na Bosnićevom priznanju u istrazi, nego i iskazima drugih svjedoka s kojima je Trninić bila u vezi i kojima se žalila na ponašanje muža.

- Zbog toga je Županijski sud zaključio da je tražila pogodnu osobu koja bi je "riješila" supruga - navedeno je u presudi.

Pojašnjava se da je Bosnić svjesno htio izvršiti to kazneno djelo, kako bi sebi omogućio nastavak ljubavne veze s Trninić.

U obrazloženju odluke Ustavni sud BiH smatra da u slučaju Zore Trninić nije prekršen nijedan segment pravičnog suđenja. 

- U konkretnom slučaju, nema ništa što bi uputilo na zaključak da postupak nije bio pravičan i navodi Trninićeve su neosnovani. Van svake razumne sumnje utvrđeno je da je počinila kazneno djelo za koje je proglašena krivom, što je jasno i argumentirano obrazloženo, i potvrđeno odlukom Vrhovnog suda - navodi Ustavni sud BiH.

Dnevnik.ba