StoryEditor
ubili ratne zarobljenike

Potvrđena optužnica protiv bivših pripadnika Armije BiH za zločine u Bosanskoj Krupi

Piše desk  /  08.02.2023., 14:06h

Državni sud potvrdio je optužnicu koja sedmoricu nekadašnjih pripadnika Armije Bosne i Hercegovine tereti za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Bosanske Krupe počinjene 1995. godine.

Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine je ranije saopćeno da je optužnica podignuta protiv nekadašnjih pripadnika 511. brdske brigade Armije BiH Senada Bužimkića zvanog Grga, Rizaha Fajića zvanog Faja, Almira Sefića, Ermina Kadića, Amira Patkovića zvani Pače, Irfe Velagića zvanog Mekenzi i Suada Nesimovića, piše BIRN BiH.

Ubili ratne zarobljenike

U optužnici se navodi da su pripadnici Armije BiH prilikom napada na položaje Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka na području Bosanske Krupe od polovine svibnja do polovine srpnja 1995. zarobili najmanje 25 pripadnika Vojske RS (VRS).

Neposredno nakon zarobljavanja i onesposobljavanja za borbu početkom srpnja 1995. je ubijeno šest pripadnika VRS-a, dok su preostali, njih najmanje 21, koji su zarobljeni u rejonu Ćojluka zatvoreni i držani u vojnom pritvoru u mjestu Pištaline, u kojem su mučeni i koji je obezbjeđivala Vojna policija 511. brigade.

- U ljeto 1995. pripadnici voda vojne policije u grupama su izvodili zarobljene pripadnike VRS-a i iste lišili života na tri lokacije na području Bosanske Krupe, i to na lokacijama Perna – Padež i Perna – Vojna ekonomija upotrebom vatrenog oružja, dok su ih ispred vojnog zatvora lišili života tukući ih drvenim kolčevima do smrti - navodi se u potvrđenoj optužnici.

Pozivanje svjedoka

Tijela ubijenih, kako stoji u optužnici, razmijenjena su početkom decembra 1995. u mjestu Koprivna, u općini Sanski Most.

Iz Tužiteljstva su najavili da će navode optužnice dokazivati pozivanjem 118 svjedoka, od čega šest svjedoka uz dodijeljene mjere zaštite, tri stručna vještaka i prilaganjem više od 180 dokaznih materijala.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 00:09